Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Aláírták az orosz-fehérorosz kőolaj-szállítási szerződést

Oroszország - Oroszország és Fehéroroszország aláírt több dokumentumot a korábbi kőolaj-szállítási szerződések módosításáról - jelentette szerdán Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes Vlagyimir Putyin kormányfőnek az Interfax hírügynökség szerint.
A most aláírt megállapodások rögzítik a kőolajszállítások feltételeinek változását, a kőolajeladás árképzésének módszertanát, a 2010-re szóló kőolaj-egyenleget. Egy további dokumentumban a felek garanciát vállalnak a kőolajtranzit akadálymentes voltának biztosítására - mondta Szecsin, akit az Interfax idézett.

Az aláírási ceremónián Szecsin azt hangsúlyozta, hogy a most megkötött megállapodások megfelelnek az orosz cégek érdekeinek. Ugyanakkor Oroszország egész sor kompromisszumot vállalt, tekintettel a "testvéri köztársasághoz és népéhez fűződő különleges kapcsolatokra".

Hozzátette, hogy a cél emellett a tranzitszállítások biztonságának garantálása, mert Oroszország tisztában van az e téren viselt felelősségével.

A miniszterelnök-helyettes Dmitrij Medvegyev elnököt tájékoztatva elmondta, hogy a felek megállapodtak abban is: figyelemmel kísérik a helyzetet, és szükség esetén szeptemberben, vagy október elején felülvizsgálják és módosítják a szerződésben szereplő mennyiségeket. Hozzátette: a most elért megállapodások lehetővé teszik az áttérést a hosszú távú tarifaképzésre.

A Fehéroroszországba irányuló orosz kőolajszállításokat eddig egy 2007. január 12-én kötött szerződés szabályozta, amely a 2007-2009-es időszakra rögzítette egyebek között a csökkentett vámokat.

Az új megállapodásról a tárgyalások október óta folytak, de a felek nem jutottak megállapodásra a korábbi szerződés lejártának időpontjáig. Emellett Fehéroroszország arra számított, hogy januárban és februárban még a korábbi vámfeltételek mellett kapja majd a kőolajat. Oroszország viszont azt ajánlotta, hogy 2010-ben a szomszéd ország belső felhasználására vámmentesen szállít 6,3 millió tonna olajat, és az év folyamán összesen szállítandó 21,5 millió tonna fennmaradó része után teljes vámot számol fel.

Fehéroroszország arra hivatkozott, hogy szó sem lehet vámról az alakulóban lévő vámunióban, s azt akarta elérni, hogy 2010 első felére maradjanak meg az eddigi feltételek, vagyis a csökkentett vámok. Oroszország, Fehéroroszország és Kazahsztán vámunióját 2010. július 1-jével szándékoznak létrehozni, és Minszk arra számított, hogy ettől kezdve teljesen megszűnik számára az orosz exportvám.

A tárgyalások sikertelensége miatt az orosz kormány sajtószolgálata tavaly év végén bejelentette, hogy Oroszország 2010-től teljes - január 1-jén tonnánként 267 dolláros - vámmal fogja eladni a kőolajat Fehéroroszországnak: ez a szállítások teljes árát 50 százalékkal növelte volna. A megállapodás hiánya ellenére azonban az orosz fél tovább szállította a kőolajat a fehéroroszországi feldolgozó üzemekbe. Ezek felhasználása a decemberben kifizetett szállításokkal január végéig fedezve van, de az üzemek kapacitását 40-50 százalékkal csökkentették, és februárra még nincsenek szerződéseik. Az orosz fél ezért attól tartott, hogy amennyiben nem sikerül idejében megállapodásra jutni, Fehéroroszország a területén áthaladó tranzitszállítmányokból vesz le olajat saját szükségletei fedezésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb repülőteret nyitottak meg Haitin

Haiti - Újabb repülőtér üzemel teljes gőzzel Haitin, miután helyreállították a bő két héttel… Tovább olvasom