Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Aligha lesz beszámíthatatlan a norvég tömeggyilkos

Nem valószínű, hogy beszámíthatatlannak nyilvánítják Anders Behring Breiviket, a július 22-i kettős merénylet tettesét.
A merényleteket olyan alapossággal tervezték meg és hajtották végre, hogy nehezen lehetne azzal érvelni, hogy ez egy téveszmékkel teli őrült tette volt. Egy elmebeteg személy csak egyszerű feladatokat tud végrehajtani. Maga az, hogy Oslo belvárosából a fővárostól északra fekvő tóhoz vezessen valaki, túlságosan bonyolult - mondta Tarjei Rygnestad, az elmekórtani felülvizsgálattal megbízott testület vezetője hétfőn.

A norvég törvények értelmében akkor lehet beszámíthatatlanságra hivatkozni, ha a vádlott annyira elveszti a kapcsolatát a valósággal, hogy nem képes ellenőrizni saját tetteit. A döntést a szakértői vizsgálatok alapján a bíróság hozza meg.

A norvég Haladó Párt elismerte, hogy Breivik egykor a tagja volt. Ez a párt a bevándorlásellenes érzelmek fő hangadója a skandináv országban. Breivik a jegyzetei szerint azért lépett ki belőle, mert túlságosan mérsékeltnek tartotta, és már nem hitt abban, hogy demokratikus eszközökkel meg lehet állítani a muzulmánok betelepülését.

A sajtó a nyomozásra hivatkozva azt jelentette hétfőn, hogy az Oslo kormányzati negyedében felrobbantott furgonban nem 500 kilogramm robbanóanyag volt, amennyire eddig becsülték, hanem akár 850 kilogramm is lehetett. Azért csak nyolcan vesztették életüket a városban, mert a péntek délutáni rövidített nyári műszakban már csak a hivatalnokok tizede tartózkodott a munkahelyén.

A Norvégiában élő muzulmánok az áldozatokra emlékezés jegyében kezdték meg hétfőn a szent böjti hónapot, a ramadánt - mondta Methab Asfar, a norvégiai iszlám tanács főtitkára. A százezres közösségből többen is arra panaszkodtak, hogy július 22-én szidalmazták őket, amíg ki nem derült a merénylő kiléte. A hatóságok viszont nagyon jól kezelték a helyzetet. Nem mutogattak egyetlen csoportra vagy egyénre sem etnikai vagy vallási megfontolásokból - tette hozzá.

A halálos áldozatok között több muzulmán is volt. Gizem Dogan török származású lányt Trondheimben temetik el Ahmet Davutoglu török külügyminiszter jelenlétében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordszintű sugárzás a fukusimai atomerőműben

Rekordszintű sugárzást mértek a fukusimai atomerőmű két, márciusban megrongálódott reaktora között… Tovább olvasom