Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

Állami vizsgálat indult a Szcientológiai Egyház ellen

Németország - Állami vizsgálat indult a Szcientológiai Egyház ellen, amelyet egyébként sem ismernek el egyháznak Németországban. A felvetés szerint a szervezet működése sérti az alkotmányt. Az egyházat több országban is figyelik a titkosszolgálatok, de a Wall Street Journal szerint az amerikai adóhatóság sem bírt velük.
Míg Spanyolországban január elején egyházként ismerték el a szcientológusokat, Németországban heves támadás indult ellenük.

A német szövetségi titkosszolgálatok arra figyelmeztetnek, hogy balul sülhet el a kormány elképzelése, hogy állami szinten tiltsák be a német szcientológiai egyház működését. A szövetségi belügyminiszter szerint L. Ron Hubbard követői több esetben alkotmányellenes módszereket is bevetettek hitük terjesztésére és nézeteik közzétételére. Ezért most az Alkotmányvédelmi Hivatalt – ami a magyarországi Nemzetbiztonsági Hivatalnak felel meg – adatgyűjtésre kérte fel, melynek azonban várthatóan csak egy év múlva lesz eredménye.

A döntésre reagálva a titkosszolgálatok közölték, nincs elég bizonyíték a vitatott megítélésű szervezet betiltásához – írja a Spiegel internetes kiadása. Az eredetileg Hamburg város vezetése által indított kezdeményezés célja, hogy az összegyűjtött információk nyomán betilthassák az Egyesült Államokban vallásként, Németországban azonban csak profitorientált szervezetként elismert közösség működését. Bajorországban tavaly a nemzetbiztonságiak szerint az állami felvilágosításnak hála nem nőtt tovább követőik száma, s ezt a módszert javasolják az egész országban.

Alkotmánysértő szervezet?

Wolfgang Schäuble, a kereszténydemokrata szövetségi belügyminiszter a Bild am Sonntag című vasárnapi bulvárlapnak adott nyilatkozatában „alkotmánysértő szervezetként" emlegette a szcientológusokat. Schäuble egy belügyminisztériumi belső anyagból idéz az általa szektaként titulált szervezettől, mely szerint „Berlin, mint Németország fővárosa a legfontosabb hely a szcientológia számára fennmaradásunk szempontjából. Bolygómentő kezdeményezésünk kivitelezéséhez a berlini kormányzat legmagasabb szintjeit kell elérnünk".

A szcientológusok központja az Egyesült Államokban. Fotó: MTI
A szcientológusok központja az Egyesült Államokban.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a szervezet 2007 elején nyitotta meg új, hatemeletes, négyezer négyzetméteres templomát, mely egy óriási üvegpalota Berlin legnagyobb közparkja, a Tiergarten mögött.

A szervezetről közismert, hogy sehol a világon nem kap állami támogatást, kivéve az egyházaknak nyújtott adókedvezményeket, melyeket azonban Németországban szintén nem élvezhetnek. Hubbard követői kizárólag a tagok adományaiból és az általuk auditálásnak nevezett beszélgetésekért elkért gyakran borsos összegekből tartják fenn magukat. Számos internetes forrás állítása szerint is az egyházalapító élete folyamán többször (először 1940-ben) nyilatkozott úgy, hogy a legjobb üzlet saját vallást alapítani: „Szavanként egy pennyért írni nevetséges. Ha valaki igazán szeretne egymillió dollárt keresni, annak a legjobb módja, hogy alapítsa meg a saját vallását."

Évekig nem fizetett adót az Egyesült Államokban

Egy, a baden-württembergi Alkotmányvédelmi Hivatal által jegyzett tanulmány szerint az Egyesült Államok szövetségi adóhatósága (IRS) 1957-ben adta meg a Szcientológiai Szervezeteknek az egyházaknak járó adómentességet, melyet azonban 1967-ben a következő indoklással meg is szüntetett: „A szcientológiai egyház vezetősége profitál annak közhasznú státuszából, miközben tevékenységük kereskedelmi, és az egyházalapító L. Ron Hubbard anyagi érdekeit szolgálja."

Az „egyház" erre válaszul nyilvánosan közölte, hogy nem ért egyet a döntéssel és nem szándékozik figyelembe venni azt. A következő 26 évben így egyáltalán nem fizetett adót a szervezet amerikai szárnya. A német Alkotmányvédelmi Hivatal 1997-ben kikutatta, hogy a szervezet – egy részleteiben ma sem teljesen ismert, az USA adóhatóságaival kötött megegyezés nyomán – 1993-ban visszakapta a közhasznú státuszát.

A rákövetkező években a nemzetbiztonságiak főként internetes forrásokból rájöttek, hogy a Szcientológiai Egyház óriási nyomást gyakorolt az Egyesült Államok adóhatóságaira, melynek nyomán az megváltoztatta a döntést.

Az eltelt 26 év alatt a szcientológusok az IRS-t és munkatársait 126 millió dollárra perelték, 2600 bírói eljárást kezdeményezve, miközben magándetektívekkel figyeltették az adóhatóságok alkalmazottait és vezetőit, emberi gyengeségeik után kutatva, a „Freedom" nevű újságjukban pedig az „IRS szenzációs bűncselekményeiről" számoltak be – derül ki szintén a fent idézett nemzetbiztonsági jelentésből.

Olvasóink írták

 • 19. floridaimagyar 2009. január 18. 22:40
  „Emarald es an amikor GO-val (scintology Guardian Office, oparaton snowhite, etc), amikor megprobaltak behatolni a CIA-be es egyebb allami szervezetekbe? Hallottal mar rola, hogy kemhaborut inditott az egyhaz az allam ellen, es lebuktak, es tudod ki volt az elukon?”
 • 18. floridaimagyar 2009. január 18. 22:35
  „A fennti kep csakugyan Clearwaterben keszult, de az egyhaz mamagement kozpontja LA kornyeken van. Nem is annyira az adocsalassal van a baj, hanem inkabb azzal ahogy az emberekkel bannak. 5 eves magyar lany Clearwaterbol elvalasztva anyjatol es hazakuldve a nemreg bortonbol kiszabadult apjanak, abortion - elrendelve egy lanynak vagy egyhazi borton (RPF), heti 45 dollar fizetes, aludj egy szobaban 3 masik emberrel es edd az egyhazi kosztot es siralmas egeszsegellatas. Hazassag elrendelve hogy valaki kapjon egy zoldkartyat, kirugva az USA egyhazbol met rosszul koszontottel ra egy feljebbvalora, stb csak search-et csinalj az internet-en es latod.

  Ongyilkossagba kenyszeritett emberek, emberek eladtak a hazukat es csalodtak csak hogy oda kijuthassank, a gyerekek siralmas minosegu tanitasa. Nem a vallassal van a gond, en olvastam Szintologia konyveket es szerettem oket, hanem az egyhazi vezetokkel akik felreertemezik az egeszet a maguk javara.”
 • 17. freeman 2009. január 13. 01:45
  „Amen.”
 • 16. Emerald 2009. január 13. 01:18
  „Ez a cikk annyi hazugságot és csúsztatást tartalmaz, hogy egy napba kerülne mind felsorolni. Menjünk azért sorban! Hamburgban egy korruptságáról ismert városi tisztviselő (Ursula Caberta) által vezetett Hamburgi Belügyi Hivatal olyan szabályt vezetett be, amely szerint magánszemélyeknek - ahhoz, hogy állást kapjanak, illetve vállalkozóként üzleti szerződést kössenek -, nyilatkozniuk kellett arról, hogy nem tartoznak egyes kisegyházakhoz tartozó (például a Szcientológia egyházhoz). Ez alkotmányellenes. A Hamburgi Felsőfokú Országos Bíróság behatóan foglalkozott a Szcientológia vallásos gondolataival, és 2004-ben (tehát már 5 évvel ezelőtt!) úgy döntött, hogy a Szcientológia vallásos védelmet élvez, az alkotmány 4. Cikke értelmében, és hogy a nyilatkozat ajánlása és terjesztése sérti a vallásszabadság jogát. 2005-ben a lipcsei Szövetségi Közigazgatási Bíróság is megerősítette ugyanezt. Németországban egyébként számos más bírósági ítélet született a elmúlt 10 évben, amely elismeri a Szcientológia vallás mivoltát. Ezek azonban nem lennének "hálás" bulvárcikk témák. Az Európai Emberi Jogi Bíróság 2007-ben az Európa Tanács mind a negyvenhat országában megerősítette a Szcientológia Egyház és a szcientológusok vallásszabadsághoz fűződő jogát.
  Más: az amerikai adóhatóság (IRS) történetének legalaposabb és leghosszabb vizsgálatát folytatta a Szcientológia Egyház ellen, hogy kiderítse, szolgálnak-e az egyháznak adott adományok magáncélokat. 1993-ban lezárták a vizsgálatot, és kijelentették, hogy nem. A vizsgálat eredményét elküldték az összes olyan ország adóhivatalának, ahol Szcientológia Egyház működik, hogy tájékoztassák őket erről. Tehát a német kormány magától az amerikai adóhatóságtól kapott erről értesítést 1993-ban, semmit nem kellett erről "kikutatnia".
  Harmadik: L. Ron Hubbard sosem tett ilyen kijelentést; ezt az ellenségei próbálják évek óta neki tulajdonítani.
  Az a része a cikknek, hogy a Szcientológia Egyház személyükben fenyegette az amerikai adóhivatal munkatársait, illetve nyomást gyakorolt rájuk, pusztán bulvár ferdítés. Senki reálisan gondolkodva nem hiheti, hogy egy kisegyháznak ereje és hatalma lenne ehhez. Ha a magyar APEH-et vizsgálja az ember, akkor látja, hogy a kormányon lévő politikai erő az egyetlen, amely befolyásolni tudja az adóhivatal döntéseit. Minden kormány a politikai (és egyéb) ellenfelei ellen használja az adóhivatalát. Ha el akarták kapni a Szcientológia Egyházat - márpedig akarták-, és nem tudták, az amiatt van, mert nem volt mi miatt elkapni. Ugyanezt kellett Schröder kancellárnak a német parlamentben néhány évvel ezelőtt beismernie: a német Szcientológia Egyház elleni titkosszolgálati eszközökkel végzett vizsgálatok az adófizetők hatalmas pénzeit emésztették fel, és SEMMI terhelőt nem találtak. De, ugye, ebből sem lesz bulvárhír :).”
 • 15. freeman 2009. január 12. 16:37
  „Bocs, a helyesirasi hibakert, de gyorsan irtam.
  Helyesen, egybe kell irni:
  "Bundesnachrichtendienst" (BND), es
  "Bundeskriminalamt" (BKA).
  Valanint, a
  "Verfassungsschutz"- ket "s"-sel irando a "g" utan. (Birtokos eset).

  Elnezest meg egyszer.”
 • 14. flexsnake 2009. január 12. 15:03
  „Ha megmondják hogy miért nem vesznek fel akkor munkaügyi pert lehet csinálni belőle.Mondjuk ha nőt keresnek és férfit nem vesznek fel, ugyanúgy jogokat sértenek.Persze bizonyítanod kell hogy egyébként megfeleltél volna.Meg hogy dolgoznál utána olyan helyen ahová pereskedve jutottál be.A pickhez meg protekció kell, nem feltétel hogy bármilyen vallású legyen az ember.”
 • 13. freeman 2009. január 12. 13:57
  „Nem egeszen ertem, a cikkben olvashato:
  "A nemet szövetsegi titkosszolgalatok..."
  Tudtommal csak 1 (!) va, es az sem "titkos", a
  -Bundes Nachrichtendienst (BND)--Szövetsedi Hirszerzö Szolgalat.

  A "Verfassungschutz"= Alkotmanyvedelem, a
  "Bundes Kriminalamt"= Szövetsegi Nyomozoiroda, sem nem titkos, sem hirszerzessel
  nem foglalkoznak.”
 • 12. kekeczke 2009. január 12. 13:31
  „APEH ? mit szól hozzá ?”
 • 11. Maki 2009. január 12. 13:30
  „http://objektivszcn.blog.hu/”
 • 10. kerob 2009. január 12. 13:00
  „http://www.nol.hu/archivum/archiv-368465

  http://remalom.blog.hu/2008/10/01/segitsegkeres#more690412”
 • 9. wertex 2009. január 12. 12:29
  „hát amúgy mindenki fél erről beszélni mert nem lehet tudni hol vannak emberek akik kiszúrhatnak veled... ez az egész dolog úgy ahogy van félelmetes.. szerintem sokkal veszélyesebb mint ha a Magyar Gárdát uzikkal felszerelném..”
 • 8. terezanyu 2009. január 12. 12:22
  „Egyébként mindenkinek szíve joga és magánügye olyan közösséghez tartozni,amilyenhez akar mindaddig,amíg ez magánügy!Onnantól kezdve,hogy alapfeltétel egy állás betöltésére...én büntetném diszkrimináció miatt!”
 • 7. terezanyu 2009. január 12. 12:20
  „wertex!
  Nem, ők voltak a céges partnerek többek közt.”
 • 6. wertex 2009. január 12. 12:13
  „terezanyu 2009.01.12. 11:44
  A Pick-nél voltál?”
 • 5. terezanyu 2009. január 12. 11:44
  „Évekkel ezelőtt jelentkeztem egy nagyobb céghez dolgozni, és a két rostás felvételi elbeszélgetésen olyan kérdéseket tettek föl, hogy milyen az anyagi helyzetem, van-e autóm, saját ház stb...Nem értettem ifjú titánként,hogy ez minek, ezért érdeklődtem ismerősömtől,aki már régóta ott dolgozott,hogy miért kérdeznek inkább az anyagi helyzetemről,mintsem hogy kérdeznének arról,hogy mit tudok a szakmában.
  Erre felvilágosított,hogy az egész felsővezetés a szcientológiai egyházban van benne, a neves szalámink vezetősége is,akik céges partnerek, és ahhoz hogy ott dolgozhassak jól kell,hogy el legyek eresztve pénzzel, hogy majd később "beszervezhető"legyek.
  (azért azt hozzátenném,hogy nem vettek föl, mert nem voltam eleresztve, hiszen minimálbért kaptam volna...és ugye,ha el lettem volna eresztve anyagilag,akkor nem mentem volna minimálbérért dolgozni)”
 • 4. flexsnake 2009. január 12. 11:26
  „2. hozzászólás kakoszeged 2009.01.12. 10:49

  Most hogy mondod, tényleg beugrott, de már elég régóta ott vannak.Mégsem láttam semmi nagy kampányt errefelé.
  Gondolom ezért nem volt a fejemben.Egyébként annyit tudok az egészről hogy a ,,hitük" szerint egy földönkívűli valami gonosz visszatér :D Lehet hogy csak a pénz forgatására használnak bizonyos egyházakat megillető jogokat?Persze ez csak kérdés.Mindenesetre érdekes volna egy interjút olvasni az itteni főmuftijukkal.Még az is lehet megtérek ha ez anyagilag kedvező :D”
 • 3. No.6-Sy 2009. január 12. 11:13
  „"A német szövetségi titkosszolgálatok arra figyelmeztetnek, hogy balul sülhet el a kormány elképzelése, hogy állami szinten tiltsák be a német szcientológiai egyház működését."

  Balul bizony! Így is, úgy is működni fognak, de amíg reflektorfényben vannak, addig ellenőrzés alatt is lehet tartani őket. Éppen olyan ez, mint a veszett kutya: ha kennelben tartod addig, amíg kimúlik magától, tudod, hogy legalább másra már nem veszélyes, csak önmagára. De ha szabadon ereszted csak azért, hogy ne is tudj róla, mert annyira félsz tőle, hogy már látni se bírod, akkor előfordulhat, hogy egy kis idő múlva egy egész kis veszett csorda fog garázdálkodni - esetleg a hátad mügül egy óvatlan pillanatban rád támad.

  Nyugodtan ténykedjenek csak szabadon, amíg az adott állam minden polgárára érvényes jogszabályokat nem sértik: a demokráciában szabad vallásgyakorlás és egyházválasztás van, nemde? Mindenki azt vall, amit akar. Tudni kell róluk, de nem szabad félni tőlük.”
 • 2. kakoszeged 2009. január 12. 10:49
  „Kedves flexnake! Csodálkoznál, ha tudnád, hogy milyen sokan tartoznak hozzájuk! Még Szegeden is és leginkább a nagyobb vállalaltok vezetői. Én is dolgoztam egy ilyen cégnél korábban!
  Valóban nem egyház, csak használják a templom, misszió és egyéb egyházra utaló szavakat!

  Mindenki nagyon vigyázzon, mert a 150 kérdéses, potaládába bedobott "IQ tesztjükkel" furakodnak be családokhoz. Észrevétlen árulsz el magadról adatokat, melyekkel késöbb visszaélnek.
  Ja! Székhelyük a Honvédtér 5/b. alatt van, de legalábbis korábban ott volt!”
 • 1. flexsnake 2009. január 12. 10:44
  „Hát elég sok nagykutya van benne, nem csodálkoznék ha itthon is megjelenne :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb cápatámadás Ausztráliában

Ausztrália - Kórházba kellett vinni hétfőn egy ausztrál strandolót, akit megtámadott egy cápa Sydney… Tovább olvasom