Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Apollót ábrázoló mozaikot találtak a Colosseumnál

Apolló istent és egy múzsát ábrázoló mozaikot találtak a római Oppius-dombon, Traianus fürdői alatt, két percnyire a Colosseumtól.
„Nagyon fontos felfedezésről van szó. A mozaik tökéletes állapotban maradt fenn, és bizonyossággal megállapítható, hogy i.sz. 64 és 109 között keletkezett" – közölte pénteken Umberto Broccoli, Róma város kulturális javainak főintendánsa.

A mozaik 16 méter széles és legalább 2 méter magas.

Még ha a mozaik alapjai hiányoznak is, azonosítható egy Apolló istent ábrázoló meztelen férfi, akinek színes lepel van a vállán és kithara (ókori pengetős hangszer) a kezében.

A leletre a városközpontra vonatkozó régészeti hasznosítási terv munkálatai közben bukkantak rá. A terv célja, hogy a műemlékek minél inkább megközelíthetőbbek legyenek a nagyközönség számára. A mozaik az egyik olyan alagútban található, amelyet Traianus császár (uralkodott 97-től 117-ig) építetett a nevét viselő fürdők alá.

1998-ig ezekben a földalatti alagutakban a főváros parkjainak karbantartásához szükséges felszereléseket tároltak.

A kavicsok és a por mögött egy nagy freskót találtak. Ez indította a régészeket arra, hogy további kutatásokba fogjanak, és két másik mozaikot is találtak a sajtónak pénteken bemutatott Apolló-mozaikon kívül.

„Most az alapozást kell megtalálni. Be akarjuk fejezni az ásatást, és látogathatóvá kívánjuk tenni, de ehhez összesen 680 ezer euróra (184 millió forint) van szükség, ebből 200 ezerre (54 millió) minél előbb, mert a munkákat már elkezdtük" – jelentette ki Dino Gasperini városi tanácsos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott a lengyel nemzetvédelmi miniszter

Donald Tusk lengyel kormányfő pénteken Varsóban bejelentette, hogy a szmolenszki katasztrófa… Tovább olvasom