Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Átadták a Nobel-békedíjat az Európai Uniónak

Az átadásnál mintegy húsz uniós állam- és kormányfő volt jelen hétfőn Oslóban.
Hivatalosan átadták a Nobel-békedíjat hétfőn Oslóban az Európai Uniónak azért a szerepéért, hogy "a háború földrésze a béke földrészévé" vált.

Mintegy húsz uniós állam- és kormányfő jelenlétében a norvég Nobel-bizottság elnöke, Thorbjorn Jagland hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak a nemzetközi gazdasági válság ellenére előre kell haladnia. Mint fogalmazott, "meg kell őrizni azt, amit elértünk, és javítani kell azon, amit megalkottunk, hogy lehetővé váljék az európai közösséget ma fenyegető problémák megoldása". Szerinte ez az egyetlen lehetőség a válság okozta nehézségek kezelésére.

Jagland - akit Európa-pártinak ismernek az egyébként euroszkeptikus Norvégiában - ezután átadta a díjat a három fő európai intézmény képviselőinek, Herman Van Rompuynek, az Európai Tanács, José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság és Martin Schultznak, az Európai Parlament elnökének.

Az átadásnál mintegy húsz uniós állam- és kormányfő volt jelen, köztük Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia köztársasági elnök. Magyarországot az eredeti elképzelések szerint Áder János államfő képviselte volna, de mivel repülőgép-járatát az erős havazás miatt törölték, nem tudott elutazni. A "nagy hiányzók" között volt David Cameron brit miniszterelnök, és Václav Klaus cseh elnök, akik nem tartoznak az uniós együttműködés vérmes támogató közé.

A díjat megköszönve Van Rompuy egyebek között arról beszélt, hogy "olyan időkben, amikor a bizonytalanság az úr, ez a nap Európa- és világszerte az unió alapvető céljára emlékezteti az embereket. Ez a cél az európai nemzetek testvériségének elmélyítése, ma és a jövőben".

Az uniós állam- és kormányfői tanács elnöke hangsúlyozta: "az a tény, hogy ma oly sok európai vezető van itt jelen, aláhúzza közös meggyőződésünket: hogy együtt és erősebben kerülünk ki a válságból. Elég erősen ahhoz, hogy megvédjük érdekeinket, és előmozdítsuk értékeinket a világban... Mindannyian azon munkálkodunk, hogy egy jobb Európát hagyjunk gyermekeinkre és unokáinkra" - hangoztatta Van Rompuy.

Barroso azt említette meg, hogy ma már az európai egység egyik leglátványosabb jelképét mindenki a kezében tartja, mégpedig a közös uniós pénzt, az eurót.

"Az európai egység megteremtésére való törekvésünk nem tökéletes műalkotás; sokkal inkább folyamatban lévő munka, amely szüntelen és körültekintő gondoskodást igényel" - mutatott rá mindazonáltal az Európai Buizottság elnöke.

José Manuel Durao Barroso kijelentette azt is: "Az elmúlt hatvan évben az európai projekt igazolta, hogy az embereknek és a nemzeteknek lehetséges megvalósítaniuk a határokon átnyúló összefogást (...) Itt és ma az a reményünk és az elkötelezettségünk, hogy – a jóakaratú emberek hozzájárulásával – az Európai Unió elő fogja segíteni, hogy ez az összefogás az egész világon megvalósuljon."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érvénytelen a verespataki bánya megnyitásáról tartott népszavazás

Érvénytelen volt a verespataki aranybánya megnyitásáról tartott romániai helyi népszavazás, mivel a… Tovább olvasom