Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Átengedi atomprogramjának teljes ellenőrzését Irán

Teherán kész arra, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) "teljes ellenőrzés" alá vonja az iráni atomprogramot a következő öt évben, ha feloldják a Teherán ellene hozott szankciókat - közölte hétfőn az iráni atomprogram vezetője az ISNA hírügynökséggel.
Ferejdún Abbászi Davani ugyanakkor nem tett utalást arra, hogy Teherán mikor javasolta ezt az ENSZ bécsi székhelyű szakosított szervének, és azt sem fejtette ki, mit ért a "teljes ellenőrzésen".

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szóvivője útján elégtelennek tartotta a javaslatot.

Az iráni atomfejlesztési program egy jelentős része már a NAÜ ellenőrzése alá került, így urándúsítási tevékenysége is, amely az iráni nukleáris tevékenységgel kapcsolatos nyugati aggodalmak központi elemét képzik. Az irániak következetes tagadása ellenére a Nyugat attól tart, hogy a teheráni atomprogram végső célja a nukleáris energia katonai célú felhasználása, ezért 2007 óta egyre szigorúbb szankciókkal sújtják az ázsiai országot.

A NAÜ egy pénteki bizalmas jellegű jelentésében növekvő aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Irán a múltban is elhallgatta, illetve jelenleg is elhallgatja olyan jellegű nukleáris tevékenységét, amelynek katonai vonzata van. A NAÜ már évek óta kifogásolja, hogy Irán nem ad választ számos kérdésre atomprogramját illetően, és nem teszi lehetővé a bejutást több atomlétesítményébe, például a közép-iráni Arakban épített nehézvizes reaktorblokkba.

Michael Mann, Ashton szóvivője az iráni ajánlatot kommentálva leszögezte: előbb Iránnak kell teljesítenie nemzetközi kötelezettségeit. Mann utalt arra, hogy Ashton az 5+1-es országcsoport (a Biztonsági Tanács öt állandó tagja és Németország) nevében Irán elé terjesztette azokat a konkrét javaslatokat, amelyek a bizalom helyreállítására és a szankciók feloldásra irányulnak.

Sajnos, Irán mind a mai napig nem fogadta el ezt az ajánlatot - mondta Mann, hangsúlyozva: a BT vonatkozó határozatai ahhoz kötik a szankciók feloldását, hogy a bizalom helyreálljon, ennek feltétele pedig az, hogy Irán megfelelő választ adjon az atomprogramja jellegével kapcsolatos kételyekre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utasát a csomagtartóba zárva száguldozott egy taxis

Egy hamburgi taxisofőr a csomagtartóba zárva utasát száguldozott vadul az észak-németországi város utcáin. Tovább olvasom