Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Atomprogramja beszüntetéséről tárgyalt Észak-Koreában a volt amerikai elnök

Phenjan – Jimmy Carter azzal az üzenettel utazott el csütörtökön Észak-Koreából, hogy Phenjan amerikai biztonsági garanciákat kér cserébe atomprogramja feladásáért.
Továbbra is titokban tartják, hogy háromnapos látogatása alatt Carter találkozott-e az ország vezetőjével, Kim Dzsong Illel és utódjának kijelölt fiával, Kim Dzsong Unnal. Egyelőre sem az amerikai vendég, sem az észak-koreai média nem közölt semmit a feltételezett eseményről.

A volt amerikai elnök Martti Ahtisaari volt finn elnökkel, Mary Robinson egykori ír államfővel és Gro Harlem Brundtland volt norvég miniszterelnökkel együtt járt a kelet-ázsiai országban. A látogatás során a koreai vezetés hangsúlyozta, hogy javítani akarja kapcsolatait az Egyesült Államokkal, s előfeltételek nélkül kész tárgyalni Washingtonnal és Szöullal. Azonban a kommunista ország csak akkor hajlandó feladni atomprogramját, ha valamilyen biztonsági garanciát az Egyesült Államoktól - írta Jimmy Carter egy szerda éjjel közzétett blogüzenetben.

Észak-Korea már sokszor hangoztatta: biztosítékot akar arra, hogy az Egyesült Államok nem támadja meg, és békeszerződést köt vele. Mintegy 30 ezer amerikai katona állomásozik Dél-Koreában, amely papíron még mindig háborúban áll északi szomszédjával, mivel az 1950–1953-as háború végén csak fegyverszünetet kötöttek. Carter a blogban tragédiának tartotta, hogy csaknem hatvan évvel a koreai háborúnak véget vető fegyverszünet után a két fél még mindig nem írt alá békeszerződést.

Az amerikai exelnököt nagy megbecsülés övezi Észak-Koreában, amióta 1994-ben segített egy nukleáris alku kidolgozásában, s azzal a feltevések szerint háborút sikerült elkerülni. Szöuli és washingtoni illetékesek azonban nem sok reményt fűztek ahhoz, hogy Carter áttörést tud kieszközölni a régóta holtponton lévő, elmérgesedett atomtárgyalásokon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

74 millióval nőtt Kína népessége

Kínának, a világ legnépesebb országának a múlt év végén 1,339 milliárd lakosa volt, az ország lélekszáma egy évtized alatt 73,9 millióval növekedett. Tovább olvasom