Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Ausztriában nem tartanak az Opel-üzem bezárásától

Nem tartanak az Opel Bécs melletti üzemének bezárásától Ausztriában - derült ki a GM és a Magna üzletének meghiúsulását követő nyilatkozatokból.
Szerdán nagy meglepetést okozott a bejelentés, hogy a GM az előzetes megállapodással ellentétben mégsem adja el az Opelt a Magna osztrák-kanadai autóipari beszállítói vállalatnak.

A csütörtöki osztrák lapoknak nyilatkozó szakértők és üzemi vezetők egyöntetűen hangsúlyozták, hogy az asperni GM-Powertrain üzem továbbra sincs veszélyben.

Rudolf Hamp, a gyár vezérigazgatója rámutatott, hogy Aspernben kis, alacsony fogyasztású motorokat gyártanak. Hamp szerint az asperni gyár a jövőben is fontos szerepet fog betölteni az Opel termelésében.

A vállalat közlése szerint a General Motors legnagyobb motorgyára a Bécshez közeli üzem. Annak kihasználtsága a válság ellenére is jó. Mindenekelőtt az vált az üzem hasznára, hogy - részben a roncsprémiumoknak köszönhetően - megnőtt a kereslet az alacsony fogyasztású autók iránt. Részmunkaidős foglalkoztatásra legutóbb májusban volt szükség, s jelenleg ez nem is szerepel a tervekben - mondta Elisabeth Schuller szóvivő.

Az üzemi tanács ugyanakkor nem titkolja, hogy a dolgozók elbizonytalanodtak, miután váratlanul ismét új helyzettel szembesültek. A Magnával kötött megállapodás alapján az osztrák dolgozók évi 265 millió euróval járultak volna hozzá a vállalat helyzetének helyreállításához. A GM az új helyzetben is számít a dolgozók tehervállalására, az üzemi tanács azonban egyelőre csak annyit közölt, hogy az előző megállapodás a Magnára volt érvényes.

Míg néhány hete még az üzem tervezett bővítéséről is írt a sajtó, a Die Presse című napilap csütörtökön egy meg nem nevezett szakértőt idézett, aki szerint a GM "komolyabb megszorításokat" hajthat végre Ausztriában, mint a Magna tette volna. A nyilatkozó ezt azzal magyarázza, hogy az anyavállalat "kevésbé kötődik érzelmileg" Ausztriához, mint a Frank Stronach osztrák-kanadai vállalkozó tulajdonában lévő Magna.

A GM-Magna tárgyalások alatt az osztrák kormány jelezte, hogy a Magna 160 millió eurónyi kezességvállalásra számíthat egy vállalati likviditási törvény alapján. Reinhold Mitterlehner osztrák gazdasági miniszter szerdán jelezte, hogy ez a lehetőség a GM számára is nyitva áll.

Bár a németországi Opel-gyárak üzemi tanácsa szerdán sztrájkra szólította fel az Opel németországi és európai alkalmazottait és Németországban csütörtökön meg is kezdődött a tiltakozó akciók a GM ellen, nem tudni, hogy Ausztriában csatlakoznak-e a sztrájkfelhíváshoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éleződik a spanyol halászhajó túszdrámája

Éleződik a szomáliai kalózok kezébe került spanyol halászhajó drámája: a tengeri rablók csütörtökön… Tovább olvasom