Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Az AAA-sokat is leminősítik?

Leminősítés lehetőségére figyelmeztette Németország és öt másik, szintén "AAA" besorolású euróövezeti tagállam kormányát a Standard & Poor's - jelentette hétfő este a Financial Times internetes kiadása.
A londoni gazdasági napilap az általa látott - az SÚP által hétfőn késő estig nem kommentált - "közleménytervezetre" hivatkozva azt írta, hogy a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja Németország, Franciaország, Hollandia, Ausztria, Finnország és Luxemburg lehetséges legjobb adósosztályzatát készül negatív kihatású megfigyelés alá vonni. A hitelminősítői gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy a kettőhöz az esélye az érintett országok 90 napon belüli leminősítésének.

A Financial Times szerint az S&P arra figyelmeztette a hat eurótagállam kormányát, hogy államadós-besorolásukat egy fokozattal "AA plusz"-ra ronthatja, ha a felülvizsgálat eredményét a cég szakértői "nem találják meggyőzőnek".

A Standard & Poor's a beszámoló szerint azt közölte a hat valutauniós ország kormányával, hogy az euró sorsa szempontjából döntőnek tartott hétvégi csúcsértekezlet után "a lehető leggyorsabban" dönt a besorolásokról.

A hitelminősítő a Financial Times értesülése szerint közölte az érintett kormányokkal azt is, hogy véleménye szerint az euróövezeten és az EU-n belüli döntéshozatali folyamat "szerkezeti gyengeségeinek jele lehet" az előrelépés eddigi hiánya a pénzügyi válság terjedésének megfékezésében.

A Standard & Poor's a nyáron a világ legnagyobb gazdaságát, az Egyesült Államokat is megfosztotta az elit "AAA" besorolástól, "AA plusz"-ra rontva a hosszú távú amerikai államadós-besorolást. Az S&P annak idején azzal indokolta a döntést, hogy az államháztartási konszolidációs terv, amely az államadósság-limit emeléséről folytatott kongresszusi vita lezárásaként jött létre, elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.

Az S&P a rontott amerikai osztályzaton is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztria nem helyez kamerákaz a burgenlandi határátkelőkre

Decemberben lejár a hadsereg segédszolgálata a magyar határnál, de az osztrák belügyminiszter nem akar kamerákat helyezni a határátkelőkre. Tovább olvasom