Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Az AI borús képet rajzol a nőnap alkalmából

A nemi erőszak női áldozataitól világszerte megtagadják az igazságszolgáltatás igazi, hatékony védelmét - nyilatkozta az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet a nőnap alkalmából hétfőn közzétett értékelésében.
A kiadott jelentések a szexuális erőszakot vizsgálták a világ fejlődő és fejlett országaiban, elsősorban Kambodzsában és Skandináviában: Dániában, Finnországban, Norvégiában és Svédországban.

Az AI a tapasztalatok alapján azt követeli, hogy állítsanak fel egy egységes és erős női ENSZ-ügynökséget, amely biztosítaná, hogy a nők és lányok a világ minden részén gyakorlatban is élvezhessék jogaikat.

„A megbecstelenített nőknek a szegény és gazdag országokban egyaránt nagyon kevés esélyük van rá, hogy támadóikat törvény elé állítsák" - jelentette ki Widney Brown, az AI nemzetközi jogért és politikai irányelvekért felelős igazgatója. „Felháborító, hogy a XXI. században, amikor a női egyenjogúság biztosítására annyi törvény született, gyakorlatilag minden kormányzat elmulasztja kötelezettségét, hogy megvédje a nőket, és felelősségre vonja a támadóikat" - mondta arra utalva, hogy a tapasztalatok szerint minden bűntényfajta közül a nemi erőszakos estekben a legritkábbak a vádemelések.

"Hacsak nem társul fizikai erőszakkal, a nemi erőszakot egyszerűen nem veszik komolyan. A nőket, akik jelentősebb testi sérülések nélkül kerülnek ki belőle, gyakran megbélyegzik, vagy éppen őket tartják felelősnek a bűntettért, míg az erőszaktevőknek szinte semmilyen társadalmi vagy jogi szankciótól nem kell tartaniuk" - mondta az igazgató.

Bár a jelentésben vizsgált jogrendszerek nagyban különböznek, az Amnesty International úgy találta, hogy mindegyikben találhatóak kiskapuk és ellentmondások, melyek eltántorítják a nőket és lányokat attól, hogy igazságot keressenek. „Rengeteg nő számára az igazságügyi rendszerben szerzett tapasztalatok tovább fokozzák a megaláztatást, amelyet a megbecstelenítés miatt éreznek" - mondta Widney Brown.

A nők elleni erőszak továbbra is az egyik legjelentősebb akadály a nemek közti egyenlőség felé vezető úton - állapította meg az Amnesty International.

A jelentések megtekinthetők a http://www.amnesty.org/campaigns/stop-violence-against-women internetes oldalon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Montenegró katonákat küldött Afganisztánba

Huszonhat katonát küldött Montenegró az Afganisztánban állomásozó, NATO vezette nemzetközi haderő… Tovább olvasom