Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

˝Az al-Kaida vezetése már csak árnyéka önmagának˝

Az amerikai elnök terror-elhárítási tanácsadója ugyanakkor arra figyelmeztetett: "súlyos hiba" lenne az gondolni, hogy elmúlt a veszély.
Az al-Kaida terrorszervezet vezetése egy évtizeddel a szeptember 11-i terrortámadások után "már csak árnyéka önmagának" - jelentette ki hétfőn Washingtonban John Brennan, az amerikai elnök terror-elhárítási tanácsadója.

Brennan, aki Oszama bin Laden likvidálásának évfordulója alkalmából tartott sajtótájékoztatót, közölte, hogy az amerikai kormány a héten újabb, az al-Kaida vezérének utolsó, pakisztáni rejtekhelyén talált iratokat fog nyilvánosságra hozni. Ezek egyikében bin Laden arra panaszkodik, hogy az al-Kaidát az egyik "katasztrófa" a másik után éri.

Brennan ugyanakkor arra figyelmeztetett: "súlyos hiba" lenne az gondolni, hogy elmúlt a veszély.

"Bin Laden vége nem jelenti az al-Kaida végét is" - nyilatkozott Barack Obama első számú terrorügyi szakértője. Szavai szerint az terrorszervezet "vesztésre áll, mégpedig súlyosra" és úgy fogalmazott, hogy az elmúlt tíz év az al-Kaida hanyatlásának évtizede volt, a következő tíz év pedig annak bukásáé lesz.

Brennan hangsúlyozta, hogy a terrorszervezet "kemény magja" ma már képtelen olyan nagyszabású, katasztrofális és látványos támadások indítására, mint amilyen a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyainak lerombolása volt. A "magányos farkasok" által elkövetett, elszigetelt támadások veszélye azonban továbbra is fennáll. A merénylők lehetnek akár amerikai állampolgársággal rendelkező, egyedül cselekvő iszlamista szélsőségesek is. Brennan rámutatott, hogy az al-Kaida elleni küzdelem egyre inkább Jemenre, Szomáliára és Nigériára összpontosul, ahová a terrorszervezet megpróbálja áthelyezni tevékenységének súlypontját.

"Az al-Kaida legyőzésére irányuló erőfeszítéseink eredménye, hogy Amerika 2012-re biztonságosabbá vált" - hangoztatta Brennan. Az elnök terror-elhárítási tanácsadója védelmébe vette a Pakisztán területén végrehajtott CIA-dróntámadások felújítását, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok hadat visel az al-Kaida ellen, amelynek tagjai törvényes célpontok.

Mint mondta, Obama elnök elrendelte, hogy a Pakisztán és az Egyesült Államok viszonyát elmérgesítő ügyet a korábbinál nagyobb nyitottsággal kezeljék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részleges védelem alá helyezték a koalát Ausztráliában

A városiasodás, az autóforgalom, a kóbor kutyák és a betegségek a kontinens egyik jelképének számító… Tovább olvasom