Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Az anglikán egyház is kiáll az azonos neműek házassága mellett

Nílt levélben támogatják az anglikán egyház vallási méltóságai az azonos neműek házasságát.
Az azonos neműek házasságának lehetővé tétele mellett álltak ki szombaton megjelent nyílt levelükben anglikán vallási méltóságok, akik szerint a kereszténységnek örömmel kell nyugtáznia, ha azonos nemű párok is a polgári házasság intézményét választják kapcsolatuk keretéül.

A jelenleg hatályos brit családjogi törvény alapján a homoszexuális párok úgynevezett "polgári partneri viszonyra" léphetnek egymással. Ehhez hivatalos ceremónia keretében megkötött egyezségre van szükség. A polgári partneri viszonyra lépő azonos nemű párokat a törvény egymás hozzátartozóinak ismeri el, de a viszonyt a mostani jogszabály hivatalosan nem nevezi házasságnak.

A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció a brit házassági törvény reformját tervezi. A tervbe vett módosítás - amelyről ezekben a hetekben társadalmi konzultáció zajlik - jogilag házasságnak ismerné el az azonos neműek frigyét is, és megszüntetné azt a jelenleg érvényes jogi definíciót, amely a házasságot férfi és nő kapcsolataként határozza meg.

A szombati The Timesban az anglikán egyház számos magas rangú vallási méltósága - köztük püspökök és az anglikán világunió irányító testülete, az általános szinódus több tagja - közös nyilatkozatban állt ki az azonos neműek polgári házasságának lehetővé tétele mellett.

A tekintélyes konzervatív brit napilapban megjelent nyílt levél szerint korábbi és jelenlegi egyházi vezetők közelmúltbeli nyilatkozatai "azt a téves benyomást kelthették", hogy az anglikán egyház egyetemesen ellenzi a polgári házasságkötés jogának kiterjesztését az azonos nemű párokra.

A levél szerzői szerint azonban ez "nem tükrözi megfelelően" az anglikán egyházon belül erről a kérdésről kialakult vélemények teljes körét.

Ez kimondatlan, de alig burkolt utalás Lord Careynek, Canterbury volt érsekének, az anglikán egyház korábbi legfőbb vallási méltóságának nemrégiben tett kijelentésére, amely szerint az azonos neműek házasságának törvényesítése "kulturális és teológiai vandalizmussal" érne fel.

Az anglikán vezetők szombati levele szerint a házasság "erőteljes intézmény", amely sokat változott az elmúlt évszázadok során, és a keresztény egyházaknak örömmel kellene fogadniuk, hogy vannak olyan azonos nemű párok, akik magukévá teszik a házasság eszméjét.

"Úgy gondoljuk, hogy az anglikán egyháznak semmi félnivalója nincs az azonos nemű párok polgári házasságkötésének lehetővé tételétől" - olvasható a levélben.

A homoszexualitás egyházi megítélése - és ezzel összefüggésben a homoszexuális papok szolgálatának engedélyezése - körül hosszú évek óta megosztó vita folyik az anglikán világunión belül. Ezek a viták az elmúlt évtizedben többször is a szakadás szélére sodorták az anglikán világegyházat.

Rowan Williams, Canterbury érseke, az anglikán egyház általában középen álló, de egyes egyházjogi reformok ügyében inkább a liberálisok felé hajlónak tekintett jelenlegi legfőbb vallási méltósága a múlt hónapban bejelentette, hogy az idei év végén távozik tisztségéből, és egyes kommentárok szerint e döntésében elsősorban az egyházat szaggató belső vita vezérelte.

Olvasóink írták

 • 4. Mozimasiniszta 2012. április 22. 21:47
  „No kérem, hogy is van ez ? Csak a katolikus papságot lehet homoszexualitás minden válfajával hírbe hozni ?
  A langyosoknak melegen ajánlanám (továbbra is): kössenek mindenre kiterjedő polgári szerződést ! A házasság intézményét hagyják meg a több évezredes formai és tartalmi hagyományok szerint működni !
  Az anglikán egyház rangja kissé alászállt - előttem.”
 • 3. tucat 2012. április 21. 23:34
  „Kedves előttem szólók (1. és 2. hsz.)!
  Ha figyelmesen elolvassák a cikket, és az állásfoglalás indokait is alaposan végiggondolják, akkor könnyen rájöhetnek, hogy sem a túlnépesedés problémájának a passzív (reprodukciós zsákutca: a melegeknek nem lesz közös, vér szerinti utódjuk), sem pedig az aktív ("születés utáni abortusz" - hogy pontosan idézzem a feltehetően indulati megnyilvánulást) metódusaként nem kívánják alkalmazni ezt a törekvésüket. Egészen másról van szó, több mindenről, de részben arról, hogy rendezni kívánják végre a jog normái szerint is a meleg emberek társadalmi helyzetét, amely egyértelműen és kizárólagosan előnyökkel jár mind a közvetlenül, mind pedig a közvetve érintettek számára. Az utóbbi gyakorlatilag az egész társadalmat jelenti. Hogy miért, arról már sok szó eset z utóbbi időben az ilyen témájú beszámolók kapcsán, nem kívánok újra belemenni a részletekbe.
  Egy másik, az egyház szemszögéből nem kevésbé fontos ok pedig, hogy az isten teremtményei, és általában az élet iránti általános tisztelet (sőt, az egyház számára kötelezően és egyenesen: szeretet) megköveteli a kirekesztés minden formájától történő elhatárolódást, ami egyben azt is jelenti, hogy nem lehetnek "isten teremtményei közt" első-, másod-, harmad- stb. rendű lények, legalábbis az emberek körében.
  De számomra a megfontolás elsőként említett aspektusa a lényeges, a második már az egyház belügye, de azt is csak üdvözölni tudom.
  Aggódni pedig nincs miért: a melegeknek a népesség számának az alakulásához közvetlenül eddig sem volt köze, s a jog- és esélyegyenlőségük csak jótékonyan hathat az egész társadalom légkörére, mert hozzájárul a társadalmi feszültségek csökkentéséhez, és, mert felszabadít egy igen komoly humán erőforrást a közösség számára. Vagyis, ha lesz mindennek bármilyen hatása a népszaporulatra, az, legalábbis az öregedő népességű Európában (és az európai típusú, keresztényi kultúrákban) egyértelműen pozitív lesz. Egy sor, a társadalmat súlyosan terhelő probléma is visszaszorulhat, pl. az STD-ként ismert (sajnos nem tudom magyarul, de kb.: szexuális érintkezés útján terjedő betegségek) jelenségekkel kapcsolatos gondok is enyhülhetnek - amelyekről máris le kell szögezni, hogy a melegek semmivel sem aktívabb terjesztői, mint a heterok, szemben a jócskán manipulált közhiedelemmel.
  Javaslom tehát, hogy higgadtan, a szükséges idő ráfordításával és kellő alapossággal tájékozódjanak és formáljanak véleményt ez ügyben (is)! Higgyék el, előbbre jutnak (jutunk) így a dolgaink megértésében, mint az indulatos sztereotípiák bevetésével! :)”
 • 2. qrumpli 2012. április 21. 18:57
  „Na végre ,hogy ezt is megérhettük!!
  Talán színvonalban egyenértékű a születés utáni abortusz tervezettel.
  Valaki adja vissza legyen szíves a kényszer zubbonyom!
  Felnőtt emberek így gondolkodnak? Hisz ez agyrém!”
 • 1. v.imre 2012. április 21. 15:18
  „Eléggé gyomorforgatónak tartom, hogy az anglikán egyház ezt a módot tűzné zászlajára a Föld túlnépesedése elleni ideológiájában. Persze azt is álságosnak tartom, hogy a katolikus egyház ragaszkodik a papi nőtlenséghez.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kínai katonák ott lesznek a megfigyelők között Szíriában

Kína is csatlakozik az ENSZ szíriai megfigyelőihez, holott korábban nem adott egyértelmű választ… Tovább olvasom