Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Az egyiptomi hatóságok több rajtaütésben 9 tonna cukrot foglaltak le

Az egyiptomi hatóságok több rajtaütésben 9 tonna cukrot foglaltak le gyárakban és raktárakban - jelentette be az ország miniszterelnöke, aki a lépést az áruhiánnyal magyarázta.
Seríf Iszmáíl az egyiptomi CBC tévének hétfőn adott interjújában azt mondta, hogy a hatósági rajtaütéseknek "kedvező hatása" volt, az államnak három hónapra elegendő készlete van cukorból. A kormányfő kijelentette ugyanakkor, hogy a történteknek vannak árnyoldalai, de az ilyen eseteknek elenyésző a száma. Nem lehet a piacot ellenőrzés nélkül hagyni, szükséges a felügyelet - mondta.

A közel-keleti országban eltűnt a cukor a bevásárlóközpontok polcairól, mire a sajtó válságról kezdett írni. Az áruhiány arra késztette az államot, gyorsütemben növelje a cukorimportot annak ellenére, hogy kevés az erre a célra fordítható amerikai dollár, és a cukor drágult a világpiacon.

Az egyiptomi hatóságok az elmúlt napokban cukorgyárakban és élelmiszer-elosztó központokban tartottak razziákat. Ezzel egy időben a kereskedőket és a szállítókat vádolták meg a készletek felhalmozósával és csempészetével. 

Az egyik élelmiszergyártó, az Edita Food Industries közölte, hogy a hatóságok egyik édességgyárukat három napra bezárta, az ott lévő cukrot lefoglalta.

A gyár szerint a cukrot törvényesen szerezték be a magánszektortól, nem pedig a feketepiacról, amely ellen a kormányzati intézkedés irányul.

Egyiptomban évente 3 millió tonna cukrot fogyasztanak, az országban kétmillió tonnát állítanak elő. A különbséget importtal pótolják, általában július és október között, amikor a helyi cukorrépa- és cukornádszállítmányok kifogynak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél kilométer hosszú drogalagutat fedeztek fel a mexikói-amerikai határon

Több mint 500 méter hosszú alagutat fedeztek fel a hatóságok a mexikói-amerikai határon, a föld alatti járatot minden bizonnyal kábítószer csempészésére használták. Tovább olvasom