Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Az EMNT bírálja az RMDSZ-t és az MPP-t

Meggondolatlannak és aggasztónak tűnik az a sietség, ahogyan az erdélyi magyar politikai pártok - a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) - vezetői - támogatóik nevében - elkötelezik magukat a romániai elnökválasztások egyik, illetve másik jelöltje mellett - állapítja meg közleményében az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT).
Az MTI bukaresti irodájába is eljuttatott - Tőkés László elnök és Toró T. Tibor ügyvezető elnök aláírását viselő - állásfoglalás szerint sem Traian Basescu jelenlegi államfőnek, sem pedig Mircea Geoana szociáldemokrata pártelnöknek nincs nyilvános és értékelhető politikai ajánlata általában a számbeli román többséggel együtt élő nemzeti közösségek létkérdéseinek megnyugtató rendezésére, sajátosan pedig az erdélyi magyar közösségi autonómiák - a széles értelemben vett kulturális autonómia és a Székelyföld területi autonómiája - közjogi megvalósíthatósága tekintetében.

Ennek hiányában alapos a gyanú - olvasható a dokumentumban -, hogy nem az erdélyi magyar érdek érvényesítése foglalkoztatja elsődlegesen az RMDSZ vezetőit, hanem inkább "az ismét elérhető közelségbe került bukaresti kormányzati bársonyszékek bűvölete". Tőkés és Toró úgy fogalmaz: az RMDSZ a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és Klaus Johannis lehetséges miniszterelnök-jelölt támogatásának leple alatt "ismét a posztkommunista érdekcsoportok által irányított szociáldemokrata jelölt, Mircea Geoana támogatására készül buzdítani a gyanútlan magyar választót".

Az EMNT szerint nem sokkal átgondoltabb az MPP álláspontja sem, amelyben Traian Basescu feltétlen támogatására szólítja fel a magyar választókat. Tőkés és Toró szerint Basescu a magyarok politikai képviselete számára létfontosságú arányos parlamenti berendezkedés helyett az autokratikus nemzetállami gyakorlat veszélyét hordozó elnöki rendszert akarja bevezetni.

A dokumentum aláírói szerint akkor már tisztességesebb a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökének érvénytelen szavazásra buzdító kísérlete, amit egy összmagyar erdélyi összefogás egyértelmű politikai üzenetté erősíthetne.

"Különösen aggasztónak tartjuk a korai elköteleződést azért is, mert a magyar pártok egymásnak ellentmondó döntését nem előzte meg részükről semmilyen kísérlet egy közösen vállalható, egyeztetett magyar álláspont kialakítására" - olvasható az állásfoglalásban. Emlékeztet: Tőkés László javasolta az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) összehívását a lehető legszélesebb összetételben. "Ennek hiányában a pártok ellentétes álláspontja az együttműködés és a magyar szolidaritás erősítése helyett újabb szembenállást gerjeszt az erdélyi magyar társadalomban, amely nemhogy az autonómia ügyét nem viszi előre, hanem az 'oszd meg és uralkodj' gyakorlatának teremt alkalmas táptalajt" - áll az EMNT közleményében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már kutyákban is megtalálták az új vírust

Fokozott figyelemre szólított fel az állatoknál jelentkező A/H1N1 influenzavírus-fertőzések esetében… Tovább olvasom