Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

Az észt konzervatívok ellenzik a Fidesz kizárását az Európai Néppártból

"Vannak problémák, de sem a Fidesz, sem Orbán Viktor miniszterelnök nem ítélhető meg egyoldalúan" - mondta Helir-Valdor Seeder pártelnök.
A nemzeti-konzervatív észt Pro Patria (Isamaa) párt csütörtökön bejelentette, hogy ellenzi a Fidesz kizárását az Európai Néppártból (EPP).

"Véleményem szerint semmi esetre sem szabad elhamarkodottan valakit kizárni" - hangsúlyozta Helir-Valdor Seeder pártelnök az észt közszolgálati rádiónak nyilatkozva.
    
Mint mondta, vannak problémák, de sem a Fidesz, sem Orbán Viktor miniszterelnök nem ítélhető meg egyoldalúan. "Vannak pozitív, és vannak problémás dolgok" - mutatott rá Seeder, akinek pártja szintén az EPP tagja.
    
Pozitív elemként emelte ki, hogy a Fidesz Európában egy egységes keresztény kulturális tér kialakítása mellett száll síkra,  a nemzeti identitást és a családi értékeket akarja erősíteni. Ugyanakkor ugyanakkor problémaként említette Magyarország szoros kapcsolatát  Oroszországgal. Ugyanez vonatkozik Magyarország tevékenységére a NATO-ban, ahol Budapest gátolja Ukrajna közeledését az észak-atlanti szövetséghez - jelentette ki.
    
Ezek a gondok azonban nem oldhatók meg "radikális döntésekkel" - vélekedett Seeder. A Fideszre ugyanis könnyebb befolyást gyakorolni az EPP berkein belül, mintha kívül lenne - tette hozzá az észt politikus. Figyelmeztetett arra is, hogy egy esetleges kizárással a magyar kormánypárt még erősebben Oroszország felé fordulna.
    
A Pro Patria a vasárnapi parlamenti választásokig a kisebbik partner szerepét töltötte be a tallinni koalíciós kormányban. A voksoláson azonban két mandátumot vesztett, s most 12 képviselője van a 101 tagú észt törvényhozásban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy az érdeklődés Ferenc pápa csíksomlyói látogatása iránt

Az eseményre 1-től lehet regisztrálni, és március 6-ig több mint 300 csoport és körülbelül 45-50… Tovább olvasom