Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Az EU nagyobb jogbiztonságot kér Marokkótól

Az emberi jogok területén való nagyobb haladásra szólította fel Marokkót Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke az EU-Marokkó csúcstalálkozón vasárnap.
Az Európai Unió soros spanyol elnökségének közreműködésével Granadában tartották meg az EU és Marokkó első csúcstalálkozóját. A megtárgyalt témák között volt az illegális bevándorlás elleni küzdelem, a közel-keleti konfliktus, a gazdasági válság és a klímavédelem is. Marokkó az iszlám terrorizmus elleni harcban és az illegális bevándorlással szembeni küzdelemben fontos partnere az EU-nak és egyben Spanyolországnak.

A Nyugat-Szahara körüli vitával kapcsolatban Van Rompuy vasárnap megismételte, hogy az Európai Unió támogatja az ENSZ törekvését az "igazságos, tartós és kölcsönösen elfogadható" megoldásra. A marokkói delegációt vezető Abbász el Fásszi miniszterelnök átadta VI. Mohammed király üzenetét, miszerint a nyugat-szaharai válságot "széleskörű autonómia" keretében kell megoldani.

Marokkó 1975-ben foglalta el Nyugat-Szaharát, a korábbi spanyol gyarmatot, ami gerillaháborút eredményezett Rabat és az Algéria által támogatott Polisario Front között. A két fél tűzszünetet kötött 1991-ben, ám a terület státusáról azóta sem született megállapodás.

A csúcs alkalmát felhasználták a függetlenséget követelő nyugat-szaharai aktivisták is, akik nemcsak demonstrációt, de egy saját találkozót is tartottak ügyük előremozdítása érdekében. A résztvevők között van egy ismert aktivistanő, Aminatu Hajdar, aki tavaly 32 napos éhségsztrájkot tartott a Kanári-szigetek egyik repülőterén, miután Marokkó megtagadta tőle a beutazási engedélyt szülőföldjére, Nyugat-Szaharába.

A csúcson az EU-t Rompuy mellett a külpolitikai főmegbízott, Catherine Ashton, az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Durao Barroso és - a soros spanyol elnökség nevében - José Luis Rodríguez Zapatero miniszterelnök és külügyminisztere, Miguel Ángel Moratinos képviselte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megölte két őrét egy al-Kaida-tag

Szökési kísérlet közben megölte két őrét vasárnap egy jemeni kórházban őrzött al-Kaida-tag -… Tovább olvasom