Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Az iráni parlament elhalasztotta a vitát az olajexport-tilalomról

Az iráni parlament elhalasztotta az eredetileg vasárnapra tervezett vitát és döntést arról, hogy leállítják az olajexportot Európába.
"Egyelőre nincs semmilyen konkrét törvényjavaslat a parlament asztalán, ez (az európai exporttilalom) csak néhány képviselő fölvetése. A kezdeményezést meg kell vizsgálni technikai szempontból, és tekintettel kell lenni az érvényes szerződésekre és Irán érdekeire" - idézte az iráni parlament energiaügyi bizottságának szóvivőjét az AFP hírügynökség vasárnap.

Az esetleges exporttilalom válasz lett volna az Európai Unió múlt heti döntésére, amely szerint fokozatos importtilalmat vezetnek be az iráni kőolajra. Új szállítási szerződés már nem köthető Iránnal, és az érzékenyebben érintett EU-országoknak július elsejéig kell más importforrást találniuk, illetve az iráni importot beszüntetni.

Az iráni parlamenti kezdeményezés célja az lett volna, hogy elvegye az EU-tól a fokozatos megoldás nyújtotta előnyt. Iránnak azonban tekintettel kell lennie azokra a szerződésekre, amelyekben nyugati olajtársaságok hosszú távon olajat kapnak fizetségül iráni fejlesztő beruházásaikért. Ha nem adják oda az olajat, az szerződésszegés. Ugyanez fordítva is igaz: a nyugati olajcégek szintén szerződésszegést követnének el, ha - az EU importtilalma miatt - nem veszik át a szerződött mennyiségeket. Ennek káros következményei lehetnek a távolabbi jövőben, ha és amennyiben az iráni atomenergia-program körüli bonyodalmak esetleg rendeződnek. Éppen ezért az olasz ENI olajvállalat például fölmentést kapott az EU-tilalom betartása alól, mivel Irán még 1,5 milliárd dollár ára kőolajjal tartozik neki 2000-ben és 2001-ben befejezett beruházások után.

Közben az iráni állami kőolajipari vállalat vezérigazgatója, Ahman Kalebani úgy nyilatkozott, hogy bárhogyan is alakul a helyzet - akár Irán rendel el hamarabb embargót, akár megvárják az EU-importtilalmat - Irán semmiképp sem jár rosszul, mert bőven van vevő olajára a világ más részein.

Irán jelenleg az OPEC - a kőolajexportáló országok világszervezete - második számú olajtermelője napi 3,5 millió hordóval. Ebből közel 2,5 millió hordónyi kerül exportra, körülbelül 20 százaléka az EU-ba, főleg Olaszországba, Spanyolországba és Görögországba.

Olvasóink írták

 • 1. Koszta 2012. január 29. 20:34
  „Amerika, Kína Ausztrália, avagy az OPEC bojkottálja Iránt?
  Mert ha nem, akkor semmi értelme...
  Főleg, hogy még az Eu-n belül is vannak az egyenlők közt egyenlőbbek, lásd ENI...
  Kettős, hármas, ´sokas´ mérce?
  Kinek jó ez a "hülyeség"?
  Irak esetében egyik hazugság se volt igaz (Atom fegyvert se meg vegyi fegyvert se találtak ott).
  Most Irán esetében mégis, megint "megesszük" ugyanazon maszlagot...
  De csak mi, csak az Eu?
  Kinek jó ez?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Antikapitalista mozgósításra hív fel a Szociális Világfórum

A kapitalizmus ellen, nagyobb társadalmi és ökológiai igazságosságért akar világszerte tömegeket mozgósítani június 5-én a Szociális Világfórum. Tovább olvasom