Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Az MKP-székházba látogat a ˝nyelvrendőrség˝

A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) magyar nyelvű óriásplakátjaival kapcsolatban kíván tájékozódni a szlovák kulturális minisztérium, ezért az államnyelvtörvény betartását ellenőrző csoportja kedden látogatást tesz az MKP pozsonyi székházában - közölte Dunajsky Éva, a párt szóvivője.
"A találkozó nagy valószínűséggel egyoldalú lesz, mert Csáky Pál, az MKP elnöke előre jelezte, hogy az adott időpontban nem tud a találkozón jelen lenni, és senkit nem bízott meg a helyettesítésével" - olvasható a párt közleményében.

Az MKP viselkedése - állította korábban Jozef Bednár, a kulturális tárca szóvivője - bizonysága annak, hogy indokolt volt a nyelvtörvény módosítása.

"Az MKP azzal, hogy az egész lakosság számára fontos információkat - s a kampánybeli politikai üzenetek feltétlenül ilyennek számítanak - csak magyar nyelven közöl, bizonyítja: nincs meg benne a jóakarat, nem óhajtja tiszteletben tartani a Szlovák Köztársaság minden állampolgárának azon jogát, hogy államnyelven jusson hozzá a fontos információkhoz" - nyilatkozta Bednár a SITA hírügynökségnek.

Az MKP magyar nyelvű választási óriásplakátjai május elején jelentek meg Szlovákia-szerte.

"Így szeretnénk tiltakozni az értelmetlen nyelvtörvény ellen, amelyet ebben a kormányzati időszakban fogadtak el" - nyilatkozta újságíróknak Bárdos Gyula, az MKP frakcióvezetője.

A párt nem tart attól, hogy a nyelvtörvény megsértése miatt megbüntetik, sem attól, hogy szlovák nemzetiségű szavazóik esetleg elpártolnak tőlük. "Nem akarjuk diszkriminálni szlovák nemzetiségű polgártársainkat, akik abban a régióban élnek, ahol szavazóink. Minden más anyagunk és szórólapunk kétnyelvű lesz" - fejtette ki Bárdos.

Dunajsky Éva elmondta, hogy a párt kétnyelvű plakátokkal is készül, bár ezekből kevesebb lesz. Ugyanakkor az egyes jelölteknek saját plakátjaik is lesznek.

Szlovákiában június 12-én tartják a parlamenti választásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2 kiló kokaint akart a hasában kicsempészni

A nigériai kábítószer ellenes hivatal közölte hétfőn, hogy letartóztattak egy helyi politikust, aki… Tovább olvasom