Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Az orosz felsőház elnökét tovább támadják

Az Egységes Oroszország Párt csütörtökön tovább támadta Szergej Mironovot, az ellenzékinek számító, de az Egységes Oroszország Pártot szinte mindenben támogató Igazságos Oroszország és egyben a felsőház elnökét, amiért egy hétfői tévéinterjúban leszögezte, hogy bizonyos kérdésekben nem ért egyet Vlagyimir Putyin kormányfővel.
Az Egységes Oroszország Párt az interjú után 24 órával kilátásba helyezte, hogy visszahívatja Mironovot, aki a szentpétervári parlament küldötte a szenátusban, mivel az Egységes Oroszország Párt ott is többséggel rendelkezik.

Borisz Grizlov, a hatalom pártjának is nevezett szervezet elnöke csütörtökön, enyhítve a helyzetet úgy nyilatkozott: nem pártjának kell megítélnie Mironov magatartását, majd megítélik a választók, akiknek túlnyomó többsége támogatja Putyint abban a törekvésében, hogy erős és demokratikus állammá tegye Oroszországot.

Mi több: az Interfax hírügynökség kérdésére válaszolva az Egységes Oroszország Párt szenátorai közölték, hogy nem támogatják Mironov visszahívásának ötletét, mivel hatékonyan és jól látja el elnöki tisztségét.

Mironov viszont egyre határozottabban lép fel. Egy vidéki útján csütörtökön újságírók előtt kijelentette: "Az Egységes Oroszország Párt egyenesen követi a Szovjetunió Kommunista Pártját az ellenfél megsemmisítésére és megalázására irányuló törekvésben".

Mironov azt mondta a kritizált interjúban, amit mindig is mondott ő is és pártja is, hogy nem ért egyet a költségvetéssel és a kormány válságellenes intézkedéseivel. Ezért az Egységes Oroszország Párt magas rangú funkcionáriusai azzal vádolták, hogy "nem tisztességes és nem következetes Vlagyimir Putyinnal, egy olyan emberrel szemben, aki sokat tett az országért, a társadalomért és magáért Mironovért is".

Az ezzel kapcsolatos kérdésre Mironov azt mondta: a hatalom pártjának tagjai az "ellenzékiséget és a kritikus megközelítést tekintik tisztességtelenségnek, noha ez minden civilizált államban az ellenzék feladata és kötelessége", és a támadásokkal "az érvek teljes hiányát és a banális gyengeséget demonstrálják".

A politológusok tanácstalanok a heves vita láttán. Dmitrij Oreskin szerint a két párt a hatalom két lába, amelyet jómódú időkben hoztak létre, és Mironov politikusként helyesen tette, hogy meghúzta a határt pártja és az Egységes Oroszország Párt között, amelynek elnöke Putyin. A hatalom pártja nem adekvát módon és nem okosan reagált, és vesztett a hiteléből.

Több más megfigyelő úgy vélekedett, hogy a két erősen hasonló, egyaránt a Kreml által kreált testvérpárt a hatalom "szeretetéért" verseng, nem tévesztve szem elől a közelgő választásokat sem. Olyan vélemények is napvilágot láttak, hogy a viszály látszólagos, és fő célja, hogy eltereljék a figyelmet a kalinyingrádi elégedetlenségről, amely ugyan nem a hétvégi, szokatlanul nagy tüntetéssel kezdődött, de csak most szivárgott be a sajtóba.

Egyesek úgy ítélik meg, hogy az Egységes Oroszország Párt felső utasításra támadta meg Mironovot, mások viszont Dmitrij Peszkovot, Putyin sajtótitkárát idézik, aki szerint a kormányfő tud a vitáról, de úgy gondolja, lényegi kérdésekben mindkét párt támogatására számíthat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU megfigyelők Szudánban

Több mint százfős megfigyelő-küldöttség indítását tervezi az Európai Unió az áprilisi szudáni… Tovább olvasom