Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Az USA-ban is kapható Korniss Péter könyve

December 1-jén kerül a boltokba az Egyesült Államokban Korniss Péter Kötődés című albumának angol nyelvű kiadása. Az Attachment címet viselő kötetet a Helikon Kiadó gondozta, és az amerikai, főleg szépművészeti kiadványokkal foglalkozó Fresco Fine Art Publications kiadó terjeszti.
Korniss Péter az MTI-nek elmondta: a szerencsének köszönheti, hogy az életművét összegző Kötődés című kötet az Egyesült Államokban is kapható lesz. "A kiadó igazgatója amerikai barátaimnál látta meg a könyvet, és megtetszett neki. Felvette a kapcsolatot a Helikonnal, majd felajánlotta, hogy az Olaszországban nyomtatott könyvei mellett pár száz példányt kivisz az amerikai piacra" - tette hozzá a fotóművész, aki felidézte azt is, hogy az 1967 és 2008 között készült fényképeiből született könyv három pillérre épül.

"A kötet negyven évet fog át, és a Kötődés cím elárulja szoros kapcsolatomat a választott témával, a falvakkal és az emberekkel. Az első rész a hagyományos paraszti kultúra megörökítéséről szól, a második egy, a főváros és a falu között ingázó munkás tíz évét mutatja meg. A harmadik rész pedig arról az időszakról szól, amikor az első részben megismert falvakban elkezdődött az átalakulás, megjelentek a globalizálódás jelei, és a férfiak közül sokan már külföldre jártak dolgozni, vendégmunkásként" - mondta Korniss Péter, aki a hazai és erdélyi falvak mellett sokat fényképezett moldvai és szlovákiai településeken is.

A fotóművész szerint az amerikai embereknek a kötet "egzotikum" lehet; mint rámutatott, a tengerentúlon elképzelhetetlennek tartják, hogy a 70-es években még ilyen hagyományos kultúra létezett Kelet-Európában. "Igaz, akkoriban a mi ismereteink is nagyon szerények voltak. Például 1967-ben, amikor a széki táncházban készült sorozatomat egy fotópályázatra elküldtem, a zsűri rákérdezett, hogy az Állami Népi Együttest fényképeztem-e. Alig akarták elhinni, hogy nem" - fűzte hozzá a fotográfus.

Korniss Péter megjegyezte: ma is fényképez hagyományokat, de ma már nem a felfedezés öröme miatt. "Már nincs mit felfedezni. A kihívás számomra az, hogy a saját gondolataimat mondjam el arról, amit fényképezek " - mondta a fotóművész, aki szerint ma nem a technikailag jó kép elkészítése a feladat, hiszen a modern gépek szinte minden munkát elvégeznek a fotós helyett, hanem az új nézőpontok felfedezése.

A 72 éves fotóművész, aki jelenleg is számos nemzetközi fotós szervezet tagja, úgy látja, a hazai fotográfia jelen van a világban, magyar fotográfusok is jól szerepelnek nemzetközi körökben. Példaként Gárdi Balázst, Benkő Imrét, Kerekes Gábort, Tóth Györgyöt, Dezső Tamást, Gőbölyös Lucát és Erdei Krisztinát említette.

Korniss Péter szerint ugyanakkor ahhoz, hogy a magyar fotográfia folyamatosan és tartósan jelen lehessen a nemzetközi piacon, erre szakosodott intézmény, ezt jól képviselő emberek és több pénz kellene. "Magyarországon a fotográfia hagyományosan erős. Viszont hiába vannak nemzetközi díjjakkal jutalmazott fotósaink, nagyon nehéz külföldön érvényesülni. Ehhez több figyelem és anyagi ráfordítás kellene" - mondta a fotóművész.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pokolgép robbant egy vonat alatt

Pokolgép robbant hétfőn hajnalban egy személyszállító vonat alatt Dagesztánban, az Oroszországhoz… Tovább olvasom