Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Banki szolidaritási adóról vitáznak Ausztriában

Banki szolidaritási adó javaslatával állt elő Werner Faymann osztrák kancellár, de pártján kívül egyelőre nem talált támogatókra az elképzelése.
A szerdai osztrák sajtó címoldalon taglalta a bírálói által "Faymann-prémiumnak", "büntetőadónak" elkeresztelt új adóra vonatkozó elképzelést.

A szociáldemokrata miniszterelnök a mérlegösszeg 0,07 százalékának megfelelő adót szedne be a pénzintézetektől, összesen 500 millió euró értékben. Az új bevétel alkalmas volna a költségvetési hiány mérséklésére, de egyfajta felelősségbiztosításnak is - mondta.

Hasonló, de csak a nagybankokra vonatkozó "felelősségi díjról" döntött nemrég Barack Obama amerikai elnök is a 2008-as gazdasági válság alatt nyújtott támogatások ellentételezésére, de az Európai Unióban is az asztalon van a téma. Az egységes európai banki szolidaritási adót Faymann kancellár is támogatná, de nem zárja ki azt sem, hogy Ausztria önállóan járjon el.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) támogatja, míg a kereskedelmi bankok tiltakoznak ellene, és Josef Pröll pénzügyminiszter, a koalíciós partner Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke is fenntartással fogadta Faymann felvetését. Pröll szerint mindenekelőtt az Osztrák Nemzeti Bankkal (ÖNB) kellene egyeztetni ebben a kérdésben.

Az Egyesült Államokban ugyan a Faymann által javasoltnál magasabb, 0,15 százalékos ellentételezést vár a kormányzat, Ausztriában azonban az állam jelenleg is 9,3 százalékig terjedő kamatra jogosult a bankmentő csomagot igénybe vevőktől.

A javaslat ellen felhozott érvek között szerepel az, hogy ha a mérlegösszeg alapján vetik ki az adót, akkor az a nagyobb bankokat érintené leginkább. A Bank Austria igazgatótanácsának elnöke Williband Cernko kijelentette: félő, hogy veszélybe kerülne a gazdaság finanszírozása. Cernko arra is utalt, hogy a bankok esetleg fontolóra vennék székhelyeik elköltöztetését Ausztriából. Hasonlóképpen érvelt Walter Rothensteiner, a Raiffeisen Zentralbank vezérigazgatója, az Osztrák Gazdasági Kamara (WKÖ) banki tagozatának elnöke is. "Pozsony csak 60 kilométerre van Bécstől" - fogalmazott. Rothensteiner szerint az osztrák bankok nem hibáztathatók a pénzügyi és gazdasági válságért, így egy különadó büntetés volna. Lapértesülés szerint banki körökben az is felmerült, hogy az ügyfelekre hárítsák az esetleges új adó terheit.

Kedden Svédország első EU-tagországként az európai bankadó mellett foglalt állást, s a pénzügyminiszterek következő nem hivatalos találkozóján napirendre kerülhet a kérdés - írta a Die Presse című lap. A Die Presse idézi Kovács László adóügyi biztost is. Kovács jelenleg "nemigen fogadna" az uniós bankadóra. Az akadályt az egyhangúság hiánya jelenti - mondta.

A lap összeállítása szerint a mérlegösszeget tekintve a Bank Austria a legerősebb (222,2 milliárd euró), a második az Erste Bank (201 milliárd euró), a harmadik a Raiffeisen Zentralbank (156,9 milliárd euró).

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2010. január 21. 10:13
    „Jogos. Aztán jó banki szokás szerint majd ráverik az ügyfelekre sokszorosan.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberi jogok terén vegyes Obama mérlege

Barack Obamának eddig vegyes a mérlege, noha elnökségének első évében egyik fő célja az volt, hogy… Tovább olvasom