Délmagyar logó

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Bántatlanul sikerült demonstrálniuk a melegeknek

Két melegfelvonulást is tartottak szombaton az orosz fővárosban, s a megmozdulások ezúttal rendőri zaklatás, a résztvevők verése, letartóztatása nélkül zajlottak le, bár a hatóságok nem adtak rájuk engedélyt.
Először Moszkva belvárosának elegáns sétálóutcáján, az Arbaton vonult végig mintegy 25 ember. Mintegy 10 perces demonstrálás után, meglátva az előttük felsorakozott rendőröket, a résztvevők szétoszlottak.

Pár órával később a főváros északnyugati részén egy kisebb, külföldiekből álló csoport, amelyet Peter Tatchell brit melegaktivista vezetett, szivárványszínű zászlót bontott, és a "Homofóbok nélküli Oroszországot!", "Egyenlő jogokat kompromisszumok nélkül!" jelszavakat skandálta a Lenyingradszkij proszpekten vonulva.

"Oroszországban ma ugyanaz a helyzet, mint a szovjet időszakban. A rendőrség meg a szövetségi biztonsági szolgálat vadászik a békés tiltakozásra készülőkre, mintha bűnözők, vagy terroristák lennénk" - nyilatkozta az Associated Press Television Newsnak Tatchell.

A moszkvai rohamrendőrség, amelyet a homoszexuálisokat az ördöghöz hasonlító Jurij Luzskov polgármester nyilatkozatai is bátorítanak, eddig mindig erőszakosan szétoszlatta a melegek 2006-ban kezdődött megmozdulásait. Az orosz ortodox egyház szintén a leghatározottabban fellép a melegek ellen.

Nyikolaj Alekszejev, a szombati megmozdulás egyik szervezője annak tulajdonította az erőszakos oszlatás elmaradását, hogy nagyon gondosan, titokban készítették elő a megmozdulást.

Volker Beck, a német Zöldek parlamenti képviselője sikerként könyvelte el, hogy a moszkvai hatóságok tiltó határozata ellenére sikerült felhívni a nyilvánosság figyelmét az oroszországi melegek súlyos helyzetére. Beck, akit a két évvel ezelőtti moszkvai melegtüntetés alkalmával véresre vertek és zsuppkocsiba tuszkoltak a rendőrök, Moszkvában adott nyilatkozatában ugyanakkor bírálta, hogy Dmitrij Medvegyev orosz államfő nem gondoskodik az emberi jogok érvényesítéséről, noha szavakban kiáll a demokrácia mellett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adóemelést emleget a német pénzügyminiszter

A német pénzügyminiszter nem zárja ki, hogy az államháztartás rendbetételéhez a kormány kénytelen… Tovább olvasom