Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Barack Obama átvette a Nobel-békedíjat

Az amerikai elnök első vezetőként kapta meg, akinek országa háborúban áll.
Barack Obama amerikai elnök - az első vezetőként, akinek országa háborúban áll - csütörtökön Oslóban átvette a idei Nobel-békedíjat.

Az oslói városházán tartott ünnepségen a norvég királyi család jelenlétében Thorbjorn Jagland, a norvég Nobel-bizottság elnöke - mielőtt átadta a 18 karátos arany érmet, az oklevelet és 10 millió koronás (közel 1 millió euró) csekket - védelmébe vette a sokak által bírált döntést. Hangsúlyozta, hogy a díjjal kívánják támogatni Obama elnök elképzeléseit, a nukleáris leszerelés, a klímaváltozás és a világ problémáinak párbeszéd útján történő megoldására irányuló erőfeszítéseit.

Az Egyesült Államok alig egy éve hivatalban lévő elnöke, akinek országa háborúban áll Irakkal és Afganisztánnal és eddig nagyobb diplomáciai sikert nem tudott felmutatni, nagy meglepetésre lett a 2009. év Nobel-békedíjának kitüntetettje.

A díj átvétele után Obama elnök beszédében hangsúlyozta: hálával és alázattal fogadja a megtiszteltetést. Hangsúlyozta: háborúra néha szükség van, hogy leküzdjék a rosszat a Földön és szavatolják az Egyesült Államok biztonságát, még ha magas is az ára. Megerősítette: 2011 júliusában megkezdődik az amerikai csapatok kivonása Afganisztánból.

Thorbjorn Jagland és Obama a díjjal. Fotó: Reuters
Thorbjorn Jagland és Obama a díjjal. Fotó: Reuters

"Egy erőszakmentes mozgalom nem tudta volna megállítani Hitler seregeit. Tárgyalással nem lehet az al-Kaidát rábírni, hogy letegye a fegyvert. Nem cinizmus, hanem a történelem megértése annak elismerése, hogy néha szükség van erőre" - mondta az elnök, fájlalva, hogy a háború emberi tragédiákkal jár.

Obama kiemelte: tartós béke nem lehet az egyének emberi jogai és gazdasági lehetőségei nélkül, viszont a nemzetközi jogot megsértő államokat szankcionálni kell. Az atomprogramjuk kapcsán a Nyugattal vitában álló Iránnak és Észak-Koreának nem engedhető meg, hogy kijátsszák a rendszert - figyelmeztetett a két ország taktikájára, amellyel Teherán és Phenjang kivonja magát a tárgyalások alól. Hozzátette: ugyanez vonatkozik Darfúrra és Mianmarra is, ahol megsértik az állampolgárok jogait.

90 év után Barack Obama az első hivatalban lévő amerikai elnök aki megkapta a Nobel-békedíjat, elődjei voltak Theodore Roosevelt és Woodrow Wilson, viszont az első, aki személyesen Oslóban vette át. Jimmy Carter már nem volt elnök kitűntetésekor.

Obama a díjátadás előtt találkozott Jens Stoltenberg norvég miniszterelnökkel és V. Harald királlyal.

Norvégia a díjátadásra történelmének legnagyobb biztonsági intézkedéseivel készült: visszaállították a határok őrizetét, vadászgépek és egy AWACS gép vigyázott a légtérre, a városban több mint 2000 rendőrt mozgósítottak. A város köré légvédelmi rakétaegységeket vonultattak fel, felette helikopterek köröztek.

Olvasóink írták

 • 11. ankusz 2009. december 11. 09:57
  „De lököttek vagytok!Tudjátok ti kire értem :-)”
 • 10. valoperes_zugugyved 2009. december 11. 05:56
  „béke nobeldijat kapott??közben küldi a halálosztokat idegen orszagba?nincs itt ellentmondas?”
 • 9. Zejko 2009. december 10. 23:51
  „Nem erdemli meg.”
 • 8. xene@freemail.hu 2009. december 10. 22:16
  „No, akkor lesz érdekes a helyzet, ha az amik elkezdenek kivonulni ebből a 2 pénznyelő országból. Azt hiszem visszarendeződés várható majd. Afganisztánba visszaszállingóznak majd a tálibok, + új hadurak lesznek majd. Irakban elérték azt is, hogy most már a Sariát akarják bevezetni a fanatikusok. Cseberből-vederbe. Azt hiszem ez a 2 háború kidobott pénz volt az ablakon....”
 • 7. unknown 2009. december 10. 21:52
  „Afganisztánban nem fog változni semmi sem egy éven belül, sem öt év múlva. Sőt, egyre rosszabb a helyzet a szomszédos Pakisztánban is, melynek harmadán már ma is a thálib az úr. Nem lehet megváltoztatni e mély gyökerekből táplálkozó társadalmat, közeget. A hazai gazdasági és környezeti súlyosbodó problémák miatt az USA kivonulásra kényszerül innen. Még nagyobb ellenszenvet hátrahagyva önmagával szemben.”
 • 6. ráérő 2009. december 10. 20:29
  „A harcolo alakulatok Irakbol történő kivonásának beigéréséért kapja dijat.Ötvenezer katona (ők találták meg amiért mentek) marad az olajlétesitmények megszállására,de ők nem "harcolo" alakulatokhoz tartoznak.”
 • 5. Johnson 2009. december 10. 18:51
  „Elnök Úr! Már ha igy elbeszélgetünk bensőségesen,ön mit szól az "amerikai nemzeti gárdához"?? Ott még nem vitték biróság elé ezt a dolgot??”
 • 4. Johnson 2009. december 10. 17:53
  „Köszönöm Elnök Úr a válaszát,de azért gondolom ön nem sajnálja azt a 4000 /négyezer/ amerikai állampolgárát,akik elestek feleslegesen csak Irakban,mert még semmit nem találtak ott,amiért bevonultak ténylegesen,én sajnálom azoknak a katonáknak a kisgyermekeit,akik apuci nélkül nőnnek fel feleslegesen! Üdv Uram!”
 • 3. szegedil 2009. december 10. 17:52
  „Ez már hány hónapos hír?”
 • 2. barack_obama 2009. december 10. 17:39
  „Dear Johnson!

  Nagyon köszönöm elismerő sorait, igyekszünk minél több embert küldeni a háborúba, hiszen a béke csak így megvalósítható!
  Mégegyszert thank you my friend!”
 • 1. Johnson 2009. december 10. 17:25
  „Elnök Úr!! Őszintén szeretnék önnek gratulálni,ön megérdemelte e nemes elismerést,habár mintha azt olvastam volna a napokban,hogy ön megint nagyon sok amerikai állampolgárát /katonákat/ küld háborúba,de azért béke önnel,ön megteheti,mert békedijas már,ja és gratulálok mégegyszer!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elutazott Phenjanból az amerikai elnök megbízottja

Észak-Korea - Elutazott csütörtökön Észak-Koreából Stephen Bosworth amerikai elnöki megbízott, aki… Tovább olvasom