Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Barroso óva intette Putyint

Az Európai Bizottság elnöke szerint elfogadhatatlan bármiféle egyoldalú katonai beavatkozás Ukrajnában.
Óva intette Oroszországot bármiféle ukrajnai katonai beavatkozástól José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke hétfőn, a Vlagyimir Putyinnal folytatott telefonbeszélgetése során, az orosz elnök pedig tényként jelezte neki, hogy Oroszország segélyszállító konvojt készül indítani Kelet-Ukrajnában a vöröskereszttel együttműködve.

A Brüsszelben kiadott közlemény szerint Barroso figyelmeztette beszélgetőpartnerét, hogy elfogadhatatlan bármiféle egyoldalú katonai beavatkozás Ukrajnában, bármilyen ürüggyel is hajtsák azt végre, beleértve a humanitáriust is.

Az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség által ugyanerről a beszélgetésről nyilvánosságra hozott közlemény eleinte csak annyit említett: Putyin és Barroso "megvitatott néhány időszerű kérdést az Oroszország és az EU közötti együttműködésről". E híradás szerint a megbeszélésen érintették az Ukrajna és az EU közötti társulási szerződés aláírásával kapcsolatos kérdéseket is, akárcsak a nyugati szankciókra adott orosz válaszlépéseket.

A nyugati hírügynökségek Moszkvából keltezett tudósításaikban Putyint idézték, aki szerint Oroszország kész útnak indítani egy segélykonvojt a kelet-ukrajnai lakosság megsegítésére, mégpedig a Vöröskereszttel együttműködve. Az orosz elnök ugyanakkor e beszélgetés során felhívta a figyelmet a kijevi hatóságok kelet-ukrajnai hadműveleteinek "katasztrofális következményeire", amelyek szerinte szükségessé teszik a humanitárius segélyszállítmány sürgős elindítását a térségbe.

A nap folyamán a híradások Szergej Lavrov külügyminisztert idézték, aki szerint Moszkva és Kijev megállapodott abban, hogy a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) égisze alatt humanitárius missziót indítanak Kelet-Ukrajnába a konfliktus által sújtott lakosság megsegítésére. Lavrov azt is közölte, hogy a segély szállítója Oroszország lesz. A hírügynökségek ugyanakkor felhívták a figyelmet, hogy hétfő délutánig sem az ukrán vezetés, sem a vöröskereszt részéről nem erősítették meg e megállapodás létrejöttét. Az sem volt még világos, hogy Putyin és Barroso beszélgetésének pillanatában útnak indult-e már az említett segélyszállítmány.

Barroso Petro Porosenko ukrán elnökkel is telefonbeszélgetést folytatott hétfőn. Az Európai Bizottság elnöke neki is kifejezte aggodalmát a kelet-ukrajnai konfliktus súlyos humanitárius következményei miatt. Barroso mind Putyinnak, mind Porosenkónak felhívta a figyelmét a nemzetközi humanitárius jogszabályok tiszteletben tartásának a fontosságára.

A Fehér Ház közleménye szerint Porosenkóval hétfőn Barack Obama amerikai elnök is beszélt telefonon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maláriában szenved az Ebola-fertőzés gyanújával kórházba került román férfi

Maláriában szenved az az Afrikából hazatért román férfi, aki Ebola-fertőzés gyanújával került kórházba. Tovább olvasom