Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Befejeződött Kaczynski és felesége gyászmiséje

Lengyelország - A krakkói Mária-templomban vasárnap délután befejeződött a lengyel elnöki pár gyászmiséje, és megindult a gyászmenet az egykori királyok útján a Wawel dombjára, a királyi várhoz, amelynek székesegyházában Lech Kaczynskit és hitvesét, Mariát végső nyugalomra helyezik.
Lech Kaczynski sasos lengyel zászlóval, Maria Kaczynska lengyel nemzeti lobogóval borított koporsóját katonák vitték ki vállukon a templomból a főtérre, ahol tapssal fogadták őket. A koporsókat ezután ágyútalpra helyezték, és a menet a katonazenekar hangjai mellett megindult a Wawel felé.

Az elnöki párt egy alabástromból készült közös szarkofágban temetik el a Wawel-székesegyház Ezüst Harang-tornya alatt lévő kriptában, ahol Józef Pilsudski marsall, a modern lengyel állam megteremtőjének szarkofágja található.

Megkezdődött a lengyel elnöki pár gyászmiséje

A krakkói Mária-templomban megkezdődött a repülőgép-szerencsétlenség áldozatául esett Lech Kaczynski néhai lengyel elnök és hitvese, Maria gyászmiséje vasárnap 14 órakor.

Virágok az úttesten, amelyeket rendőrök a kordon mögött álló gyászolóktól gyűjtöttek össze és helyeztek el az úton Krakkóban. Fotó: MTI (galéria)

A gyászmisét Stanislaw Dziwisz krakkói bíboros érsek vezeti, vele együtt koncelebrál több tucat püspök. A gyászmisét eredetileg XVI. Benedek pápa személyes küldötte, Angelo Sodano bíboros, a bíborosi kollégium dékánja vezette volna, aki azonban a vulkáni hamufelhő okozta problémák miatt végül nem utazott Krakkóba. A Sodano által előkészített szentbeszédet Józef Kowalczyk érsek, lengyelországi apostoli nuncius fogja felolvasni.

A krakkói főtér zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel, becslések szerint 40-50 ezren lehetnek. A két másik helyszínen, ahol kivetítőkön lehet követni az eseményeket, szintén több tízezren vannak. A központ közelében lévő Blonia réten korábbi közlés szerint 15 ezren, a Lagiewniki Isteni Irgalom-székesegyházban pedig 10 ezren gyűltek össze.

Már 40 ezren érkeztek a gyászszertartásra

A lengyel rendőrség adatai szerint vasárnap délig 15 ezren érkeztek a krakkói főtérre, hogy részt vegyenek a lengyel elnöki pár temetési szertartásán, a szomszédos utcákban további 10 ezren várakoznak, és 15 ezren vannak a Blonián, a Krakkó központjának közelében lévő hatalmas réten.

A városban szép az idő, süt a nap, 18 fokot mértek. Akik nem jutnak el a Rynekre, még két helyszínen követhetik az eseményeket. Blonián - ez Európa egyik legnagyobb, 48 hektáros rétje egy nagyváros központjában - és a Lagiewniki városrészben lévő Isteni Irgalom-székesegyházban ezrek gyűltek össze. Mindkét helyszínen délben gyászmise kezdődött, majd a 14 órakor, a Mária-templomban kezdődő gyászmisét az itteni érdeklődők kivetítőkön láthatják.

Lengyel népviseletbe öltözött kisfiú szülője nyakában ül, miközben gyászoló lengyel állampolgárok tömege áll Krakkó főterén, amint a Mária-templomban a lengyel elnöki pár lelki üdvéért gyászmisét mutatnak be. Fotó: MTI (galéria)

A főtéren, a Ryneken álló kéttornyú templomban 14 órakor kezdődik a gyászmise. Amerre a konvoj elhaladt, ezrek álltak az út szélén, és virágokat szórtak a menetre.

A bíboros rövid beszédet mondott, majd a koporsókat bevitték a templomba, és Wit Stwosz világhírű szárnyasoltára előtt, egy ágyútalpon helyezték el. A gyászmisét az érdeklődők a főtéren és még két krakkói helyszínen kivetítőkön követhetik. A nagy érdeklődés ellenére nem okoz gondot a Rynekre történő bejutás.

Megérkeztek Krakkóba a vezető lengyel politikusok

Bronislav Komorowski ügyvezető államfő, Donald Tusk miniszterelnök, a kormány tagjai, valamint Lech Kaczynski és hitvese, Maria családjának tagjai déltájban megérkeztek Krakkóba az elnöki pár temetésére.

Valamennyien vonattal mentek Krakkóba. Szombaton a lengyel politikusok még úgy tervezték, hogy repülőgéppel utaznak, de vasárnap reggel - tekintettel a Lengyelország légterében még mindig jelen lévő vulkáni hamufelhőre - lemondtak erről. 
 
Dmitrij Medvegyev orosz elnök a krakkói főtéren, a lengyel elnöki pár gyászszertartásának helyszínén. Fotó: MTI (galéria)

Vonattal utaztak a Kaczynski család tagjai is, köztük Lech Kaczynski ikertestvére, Jaroslaw, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke és Lech lánya, Marta. Társaságukban vannak a PiS politikusai és az elnöki hivatal képviselői.


Vasárnap érkeztek a koporsók Krakkóba

Az európai légi közlekedést megbénító vulkáni hamu miatt a gép kis magasságban haladt úti célja felé.

A hamufelhő miatt  közel harminc állam és kormányfő, köztük Barack Obama amerikai, Nicolas Sarkozy francia elnök, valamint Angela Merkel német kancellár lemondta részvételét a temetésen. Ott lesz ugyanakkor Horst Köhler német államfő, aki helikopterrel utazik a Krakkóba. Dmitrij Medvegyev orosz elnök már elindult Moszkvából. Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök, valamint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is jelen lesz a temetésén.

Az elnöki házaspár koporsóit az egykori lengyel főváros, Krakkó központi terén, a Ryneken álló Mária-templomba szállítják, ahol XVI. Benedek pápa küldötte, Angelo Sodano bíboros mutat be szentmisét 14 órakor.

A gyászszertartáson csak az elnöki pár családja és közeli barátai, valamint a lengyel vezetők és külföldi küldöttségek vehetnek részt. Az eseményt városszerte százezrek, a történelmi belvárosban pedig mintegy 40 ezren követhetik kivetítőkön. A szentmise után a koporsókat ágyútalpon viszik majd a királyi fellegvárban álló Wawel-székesegyházba, Lengyelország nagyjainak panteonjába.

Lech Kaczynski lengyel elnök és hitvese koporsója mellett a katonai díszőrség tagjai állnak a krakkói Mária-templomban. Fotó: MTI (galéria)

A 15 óra 30 perckor induló gyászmenetben csak a család, a barátok és lengyel vezetők kapnak helyet.

Megszólaltatják majd a székesegyház tornyában lévő12 tonnás Zsigmond-harangot, amely csak a legfontosabb alkalmakkor, lengyel királyok koronázásakor és temetésekor kap szerepet. Huszonkilenc harangütés hallható majd az 1520-ban öntött, négy méter és hatvan centiméter magas harangból.

Később a külföldi vendégek is a Wawelbe mennek, ahol 16:30-kor gyászmisén vesznek részt, amelyet Stanislaw Dziwisz krakkói érsek mutat be Kaczynski elnök és felesége emlékére.

A szertartás után a koporsókat leviszik a székesegyház altemplomába, közös szarkofágba helyezik őket, miközben 21 ágyúlövés hangzik el. 

Az altemplomba este és éjjel szabad lesz a bejárás, hogy az emberek elbúcsúzhassanak az elnöki házaspártól. Már most több ezren gyűltek össze a Wawel környékén.

Korábban írtuk

Az európai légi közlekedést megbénító vulkáni hamu miatt a gép kis magasságban haladt úti célja felé. Ugyanezen okból számos állam és kormányfő, köztük Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár lemondta részvételét a temetésen. Az elnöki pár földi maradványait délután helyezik örök nyugalomra a Wawel-székesegyházban. A katedrális előtt már a kora reggeli órákban sokan gyülekeztek.

Olvasóink írták

 • 7. horvathi 2010. április 19. 03:25
  „5. apátfalvifaszagyerek

  Nem csak a magyargyűlölőket nevezzük nevükön, azaz magyargyűlölőknek, nemzetiségi hovatartozástól függetlenül!”
 • 6. Commander-V2 2010. április 18. 20:33
  „horvathi: Popper Péter egyike volt a legbölcsebb magyaroknak, a szó klasszikus értelmében. Látatlanban mondom: te nyomába sem érhetsz.”
 • 5. apátfalvifaszagyerek 2010. április 18. 19:11
  „4. Ti most már minden zsidó származású emberre ráaggatjátok a "magyargyűlölő" bélyeget? Látszik h azt se tudod ki volt ő, csak zsidósága miatt mocskolod. Kiérdemelted az AranyKuruc díjat! Légy büszke rá!

  RIP Kaczynski!

  Lengyel-magyar 2 jó barát...<moderálva>”
 • 4. horvathi 2010. április 18. 18:40
  „A történelmi magyar-lengyel barátság okán nagyon helyénvaló dolog Magyarországon kiemelt eseményként kezelni Kaczynski elnpk temetését, aki egy európai formátumú politikus volt, ráadásul a magyar barátság kiemelkedő híve.

  Inkább könnyezem meg Kaczynski elnököt, mint a szélsőségesen magyargyúlölő Popper Pétert......”
 • 3. Lenke 2010. április 18. 17:57
  „Én sem értem mi ez a nagy felhajtás Magyarországon a lengyel halála miatt.
  Százszor inkább állnék néma percet Popper Péterért.”
 • 2. Yossarian 2010. április 18. 17:26
  „utoljára ekkora cirkuszt a Brezsnyev temetésén rendeztek. bár a Titóé se volt kutya.
  a lengyeleknek ez tényleg nemzeti gyász, de nállunk nics ez egy picit túllihegve?”
 • 1. horvathi 2010. április 18. 16:28
  „Isten nyugosztalja Kaczynski elnököt és a vele együtt életüket vesztett embereket!

  Bár csak nekünk lenne ilyen Kaczynskihoz hasonlóan karakán elnökünk. Kaczynski biztosan nem fordult volna vissza a komáromi hídon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izrael betiltotta a halászatot a Galileai-tengeren

Izrael - Izrael két évre betiltotta vasárnap a halászatot a Galileai-tengeren, az ország legnagyobb… Tovább olvasom