Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Bejelentette lemondási szándékát II. Albert belga király

II. Albert belga király szerdán bejelentette, hogy leköszön a trónról július 21-én, a belgák nemzeti ünnepén.
A 79 éves államfő kora esti rendkívüli rádió- és tv-beszédében jelentette be, hogy lemond a trónról legidősebb fia, az 53 éves Fülöp herceg javára. Döntését hajlott korával és egészségügyi gondjaival indokolta.

Július 21. jeles nap az ország történetében, 1831-ben ezen a napon lépett trónra I. Lipót, a Belga Királyság első uralkodója.

A király a bejelentés előtt hivatalában fogadta Elio Di Rupo miniszterelnököt és a kormány tagjait.

Bejelentette lemondási szándékát II. Albert belga király. Fotó: MTI (galéria)

A belga király szerepe nagyrészt ceremoniális, de II. Albertra komoly feladat hárult a 2010-2011-es súlyos belpolitikai válság idején, amikor Belgiumban rekord ideig, 541 napon át nem működött központi kormány.

II. Albert 1993-ban lépett trónra. Hat évvel később a belga sajtó hírül adta, hogy a királynak a '60-as években egy házasságtörő viszonyból van egy negyedik gyereke, egy lány. A most 45 éves Delphine Boel néhány hete bírósághoz fordult és DNS-vizsgálatot követelt. A bíróság őszre napolta a döntést.

A Belgiummal szomszédos Hollandiában 33 év után idén április utolsó napján mondott le a trónról Beatrix királynő.

Korábban

Rendkívüli rádió- és tv-beszédet tart szerda este II. Albert belga   király - közölte a brüsszeli udvar. A sajtó biztosra veszi, hogy a 79 éves államfő bejelenti lemondását a trónról.

Két napilap, a Le Soir és a De Standaard azt is tudni véli, hogy az államfő július 21-én, a belga nemzeti ünnepen távozik hivatalából. 1831-ben ezen a napon lépett trónra I. Lipót, a Belga Királyság első uralkodója.

Elio Di Rupo belga kormányfő közölte, a király este hat órakor kezdődő beszéde után közvetlenül ő is bejelentést tesz. A király a bejelentés előtt hivatalában fogadja a belga kormány tagjait.

Bejelentette lemondási szándékát II. Albert belga király. Fotó: MTI (galéria)

II. Albert utóda a trónon legidősebb fia, az 53 éves Fülöp herceg lehet. A belga király szerepe nagyrészt ceremoniális, de II. Albertra komoly feladat hárult a 2010-2011-es súlyos belpolitikai válság idején, amikor Belgiumban rekordideig, 541 napon át nem működött központi kormány.

II. Albert 1993-ban lépett trónra. Hat évvel később a belga sajtó hírül adta, hogy a királynak a í60-as években egy házasságtörő viszonyból van egy negyedik gyereke, egy lány. A most 45 éves Delphine Boel néhány hete bírósághoz fordult, és DNS-vizsgálatot követelt. A bíróság őszre napolta a döntést.

A Belgiummal szomszédos Hollandiában 33 év után idén április utolsó napján mondott le a trónról Beatrix királynő.

Olvasóink írták

  • 1. mazsolaszolo 2013. július 04. 10:35
    „Nem csodálom, hogy le kell mondania. A belgák nagyon erősen (és szerintem betegesen) katolikusok - és annak itt az eredménye. Örülhetnek, ha a trón megmarad.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az EP jóváhagyta a lett euró bevezetését

Jóváhagyta az Európai Parlament (EP) szerdán Strasbourgban, hogy Lettország 2014. január elsején… Tovább olvasom