Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Békekonferencia Oroszországban: 40 szír csoport el sem megy

Mintegy 40 szíriai ellenzéki csoport közös közleményben utasította el hétfőn részvételét az oroszországi Szocsiba szervezett "Nemzeti Párbeszéd Szíriai Kongresszusa" orosz kezdeményezésű békekonferencián.
Mintegy 40 szíriai ellenzéki csoport közös közleményben utasította el hétfőn részvételét a január 29-30-ra kiírt, az oroszországi Szocsiba szervezett "Nemzeti Párbeszéd Szíriai Kongresszusa" nevű orosz kezdeményezésű békekonferencián. Oroszország egy lépéssel sem járult hozzá a szíriaiak szenvedésének enyhítéséhez, és nem gyakorolt semmilyen nyomást a rezsimre annak érdekében, hogy valamilyen megoldás irányába előrelépés történjen - fogalmaztak a közleményben.
 

Hozzátették: Oroszország agresszor ország, amely háborús bűncselekményeket követett el a szíriaiak ellen. Haderejével a rezsim mellé állt és politikai védelemben részesítette, és hét éven át akadályozta, hogy az ENSZ elítélje Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét.

Megfigyelők szerint Moszkva az utóbbi évben kezébe vette a szíriai konfliktus rendezését, hogy - kritikusok szerint - saját szájíze szerint alakítsa ki a háború utáni Szíriát. Az Aszadot támogató Oroszország az ugyancsak Damaszkusszal szövetséges Iránnal és a korábban Aszad távozását követelő Törökországgal a kazahsztáni Asztanában több béketárgyalást is levezényelt. Több forduló után Moszkva bejelentette a Szocsiban esedékes "Nemzeti Párbeszéd Szíriai Kongresszusának" elnevezett, egy új alkotmány felvázolását, s ennek folyamatába a közel-keleti ország összes nemzeti és politikai csoportjának a bevonását célul kitűző békekonferenciát. A szíriai konfliktus rendezéséről azonban párhuzamosan két tárgyalási folyamat is zajlik: az egyik Genfben az ENSZ égisze alatt, míg a másik Asztanában.

Megfigyelők szerint míg mindkét tárgyalási folyamatban képviselteti magát a szíriai elnök kormánya, a genfi és asztanai tárgyalásokon más-más ellenzékiek vesznek részt. Míg a kazah fővárosban látszólag előrehaladás történt, az ENSZ közvetítésével Genfben rendezett béketárgyalások több fordulója is zátonyra futott. A világszervezet égisze alatt zajló genfi tárgyalásokon az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2015 decemberében elfogadott 2254-es számú határozatának megfelelően próbálnak előrelépést elérni a szíriai politikai átmenetről. A dokumentum értelmében a polgárháború dúlta közel-keleti államban fél éven belül egységkormányt kellene felállítani, egy új alaptörvényt kidolgozni, illetve másfél éven belül parlamenti és elnökválasztást tartani az ENSZ felügyelete alatt.

Egyelőre nem teljesen világos, hogy a szocsi kongresszusra milyen ellenzéki csoportokat hívtak meg, és Moszkva, Ankara és Teherán egyáltalán hol húzza meg a választóvonalat a terroristák és az ellenzéki felkelők besorolása között. Bírálók szerint a szocsi konferenciára az orosz, iráni és török, illetve a damaszkuszi érdekeknek megfelelő ellenzékieket hívják meg, más, Szíriában is jelenlévő csoportokat pedig katonai erővel fognak "meggyőzni".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvennégy ellenzékit engedtek ki a börtönből Venezuelában

A kormány valójában azért "kegyelmezett" meg az ellenzékieknek, mert drágállja ellátásukat. Tovább olvasom