Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Beperelték a MÁV-ot a holokauszt áldozatainak örökösei

Beperelték a Magyar Államvasutakat (MÁV) egy chicagói bíróságon a magyarországi holokauszt áldozatainak örökösei; jóvátételt követelnek, amiért a cég a II. világháború idején közreműködött zsidók deportálásában. A keresetet 95 személy nevében nyújtották be.
A kártérítési keresetben az áll, hogy a beadvány benyújtását kilenc év kutatómunka előzte meg. A kutatás során - amelyet a magyar kormány együttműködése vagy közbenjárása nélkül végeztek el - több tízezer hivatalos dokumentumot vizsgáltak át kelet-európai és német levéltárakból és izraeli irattárakból. Felhasználtak a holokauszt túlélői és történészek birtokában levő okmányokat és anyagokat a washingtoni Holokauszt Múzeum dokumentum-gyűjteményéből - jelentette Hofer László, az MTI tudósítója.

A felperesek - túlnyomórészt a magyar holokauszt áldozatainak izraeli és egyesült államokbeli lakhellyel rendelkező hozzátartozói - 240 millió dollár vagyoni kár és egymilliárd dollár nem vagyoni kár megtérítését követelik. Előbbi a holokauszt áldozataitól eltulajdonított vagyon mai áron számolt értéke, utóbbi pedig büntető jellegű jóvátétel, amiért a MÁV "gyalázatos és buzgó módon részt vett a népirtásban".

Az MTI telefonon elérte a felpereseket képviselő Monico Pavich Ú Spevack chicagói ügyvédi irodát: ott visszahívást ígértek, de erre egyelőre nem került sor.

A holokauszt áldozatainak örökösei és közeli hozzátartozói egyebek között azért perlik a MÁV-ot, mert az "tudatosan biztosított" szerelvényeket ahhoz, hogy 1944 márciusa és októbere között 437 ezer magyar zsidót szállítsanak az auschwitzi gázkamrákba, valamint azért, mert megfosztotta az áldozatokat vagyonuktól és értékeiktől, megszegve ezzel a népirtás tilalmáról szóló nemzetközi egyezményt. A perirathoz egy olyan fotót is csatoltak, amelyen MÁV feliratú vagonok és előtte emberek láthatók, az aláírás szerint zsidók szállnak be a kocsikba.

A kereset szerint a MÁV "pontosan tudta, mit tesz". Csaknem minden szerelvényét éjjel-nappal arra használta, hogy az embereket Auschwitzba szállítsa. A szerelvények üresek voltak, amikor Magyarországra visszatértek. "Az alperes által biztosított szerelvények nélkül több százezer zsidót nem lehetett volna Auschwitzba szállítani" - olvasható az okmányban.

A dokumentum szerint bár szükségképpen érzéketlenség pénzről tárgyalni a holokauszt áldozatai ellen elkövetett kimondhatatlan gonoszság kapcsán, jogi úton csak pénzügyi kártérítést lehet kapni.

A keresetet kedden nyújtották be az illinois-i északi kerületi bíróságon, az ügyben már kijelölték a bírót. A bíróság honlapján fellelhető 10-cv-868 ügyszámú kereset felperesei közül 23-an amerikai lakhellyel rendelkeznek, 69-en Izraelben laknak, egy-egy személy Nagy-Britanniában, Brazíliában, illetve Magyarországon él. A kereset a http://www.ilnd.uscourts.gov/home/RecentlyFiledCase.aspx internetes címen érhető el.

Hasonló eset egyébként már történt Franciaországban, ahol a bordeaux-i francia fellebbviteli bíróság 2007 márciusában érvénytelenített - az elsőfokú bíróság illetéktelenségére hivatkozva - egy 2006-os ítéletet, amelyben kártérítésre kötelezték a francia államot és az állami vasúttársaságot (SNCF) egy francia zsidó család második világháborús koncentrációs táborba hurcolásában való közreműködéséért.

Toulouse város közigazgatási bírósága 2006 júniusában Alain Lipietz európai parlamenti zöld párti képviselő, valamint húga és nagybátyja keresete alapján 62 ezer eurónyi kártérítésre kötelezte a francia államot és az SNCF-et azért a szerepéért - "emberiesség elleni bűnök elkövetésében való részességükért" -, amelyet 1944-ben játszottak Lipietz apjának és nagybátyjának és még két családtagjának a drancy-i gyűjtőtáborba szállításában. A második világháború alatt mintegy 76 ezer francia zsidót tartottak fogva drancy-i gyűjtőtáborban, mielőtt borzalmas körülmények között, marhavagonokban az auschwitzi haláltáborba szállították őket.

A bordeaux-i közigazgatási fellebbviteli bíróság 2007-es ítélete szerint viszont a közigazgatási bíróságok nem illetékesek vizsgálni az SNCF jogi felelősségét ebben az ügyben. Az ítélet szerint az SNCF "magánjog hatálya alá tartozó jogi személy, amelynek ügye büntetőbíróság illetékességi körébe tartozik", s a szöveg hozzáteszi, hogy a szóban forgó szállítást a francia államvasutak nem hatóságként, hanem parancsra hajtotta végre.

A döntés azt jelenti, hogy a franciaországi felpereseknek és sok száz további panaszosnak polgári vagy büntetőbírósághoz kell fordulniuk, ahol jogászok szerint sokkal kevesebb esélyük van kedvező ítéletre. Egy hasonló, polgári bírósághoz beadott keresetet 2003-ban a 30 éves elévülési időre hivatkozva utasítottak vissza. A közigazgatási bíróságokra nem vonatkoznak ezek az elévülési szabályok.

Az SCNF vasúttársaság azzal védekezett a perben, hogy a kollaboráns Vichy-kormány és a német megszálló erők kötelezték a deportálások végrehajtására. Az elsőfokú ítélet ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy a vasúttársaság "soha nem tett ellenvetést vagy élt tiltakozással a deportálások végrehajtása miatt". A bírósági ítélet kiemeli, hogy az SCNF a szállítások költségét ráadásul ráterhelte az államra, és azok ellenértékét még a felszabadulás után is követelte. A felperesek az SCNF védekezésével szemben azt is hangsúlyozták, miszerint a társaságot senki sem kényszerítette arra, hogy marhavagonokban szállítsa a foglyokat.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Petrence 2010. február 12. 21:18
  „apátfalvifaszagyerek bármelyik makói 90 év fölötti ember elmondja neked a makói Mandl malom történetét vagy ma is élő, orosz frontot megjárt öreg veteránt megkérheted, meséljen a papírtalpú bakancsokról.
  Makón is találsz ilyen embert, nem kell sokat keresgélni...
  Ők ezt megélték. Garantáltan hiteles információkat kaphatsz. Hitelesebbet, mint bármelyik szakirodalomban!”
 • 23. BigFox13 2010. február 12. 19:02
  „nem bírnak magukkal! Kiprovokálják maguknak a második Hitlert!!!!”
 • 22. seleron 2010. február 12. 11:14
  „Mikor lesz már vége ennek a zsidódolognak??? Szerintem 2520-ban is pereskedni fognak valami holokauszt dolog miatt. És még mondja valaki hogy a zsidó ember nem pénzsóvár. A tisztességes zsidók meg most biztosan szégyenkeznek az amerikai zsidók miatt.”
 • 21. apátfalvifaszagyerek 2010. február 11. 23:06
  „petrence, bizonyítsd az állításod! Kérnék néhány forrást, lehetőleg szakirodalmat, hogy ezeket honnan vetted. Mert a szélsőjobbosoknál nagy divat az effajta hőzöngés, de amikor bizonyítani kell, akkor síri csend és hullaszag...”
 • 20. dodó 2010. február 11. 20:47
  „A kijelölt bíró:

  10-cv-868 Victims of the Hungarian vs The ... Judge Samuel Der-Yeghiayan”
 • 19. Petrence 2010. február 11. 17:56
  „Egyébként a papír ilyen irányú felhasználása ma is működik. Drága, márkás öveket adnak el bőr övként, holott a három rétegből jó ha a legalsó réteg bőr (általában művelúr), a közepe PAPÍR, a teteje műanyag. de nem ritka a színtiszta papír öv sem!!!!!
  A papírt alkalmazzák még cipőknél és táskáknál. Persze nem éppen rendeltetés szerűen. Láttam már 70.000 Ft-os színtiszta papír motorostáskát!”
 • 18. Petrence 2010. február 11. 17:47
  „A cikk eszembe juttatja azokat a zsidó embereket, akik PAPÍR talpú bakancsokat gyártottak a frontra kivonuló katonáknak. Ezrek lába fagyott le a mínusz 30-40 fokban emiatt.
  Vagy az a malomtulajdonos is zsidó ember volt, aki a ledarált kukoricacsutkát adta el a hadseregnek, búzaliszt gyanánt. A frontkatonáknak ez jutott... Az Ő leszármazottai mikor kapják meg az anyagi és erkölcsi kártérítést? Mondjuk dollárban, legalább hat számjegyben, fejenként...”
 • 17. dodó 2010. február 11. 17:00
  „"A történelemben példa nélkül álló jelenség, amit a zsidók 1945 óta folytatnak az ún. holokauszt-túlélők és örököseik kárpótlásának kérdésében.
  Az emberi história lényegében nem más, mint egymást követő háborúk sorozata, melyet olykor hosszabb-rövidebb időre békeidőszakok szakítanak meg. Az ókortól kezdve megszámlálhatatlan sokaságú nép tűnt el a harci cselekményeknek köszönhetően a történelem színpadáról. Az asszír, a római, a frank, a mongol, a kínai, a spanyol, a török, a brit, az amerikai, illetve az izraeli történelemből is számos példát idézhetnénk, amikor ezek a hatalmak más népek rovására genocídiumot, azaz népirtást hajtottak végre, eltüntetve olykor egy-egy népcsoport minden tagját vagy az adott nép nagyobbik hányadát a föld színéről. Ehhez képest egyetlen nép életben maradt tagjai, illetve azok leszármazottai sem jutottak semmiféle vagyoni vagy nem vagyoni jellegű kárpótláshoz - a zsidók kivételével, mondhatnánk, amennyiben ebbe a kategóriába tartoznának egyáltalán.

  Ez a történelmi unikum fölvet néhány kérdést. Amennyiben -- tételezzük fel -- a holokauszt ténylegesen megtörtént, s valóban 6 millió halálos áldozata lett volna, milyen történelmi vagy egyéb jogcímen kapnak annak állítólagos túlélői, illetve azok leszármazottai zsíros pénzbeli juttatásokat, amennyiben más népek sarjai nem? Miféle történeti, teológiai, jogi alapja van a zsidók kivételezettségének? Ők talán magasabb rendűek, genetikai vagy egyéb sajátosságok okán értékesebbek volnának a többi néphez képest? Ők a választott nép? Ki választotta ki őket? Isten nem, az bizonyos. Továbbá: hány generáción át jár a zsidók számára a kárpótlás? Örökkön-örökké? Hetedíziglen? Ezeket a kérdéseket sem ártana már felvetni és megnyugtatóan megválaszolni végre." (Lipusz Zsolt)”
 • 16. kötekedő 2010. február 11. 15:50
  „Rendben van! Akkor holnap megyek és beperelem az izraeli hadsereget a szomszédos országokban elkövetett gyilkosságai miatt és beperelem az USA összes hadnemét Koreáért, Vietnámért, Afganisztánért, Irakért és itt már folytatni sem tudom, mert olyan hosszú a sor.

  Szóval az, hogy megkapták a zsidók Palesztínát kárpótlásul nem elég. Mert mi másért, hagyta az egész világ, hogy ők ott saját államot alapíthassanak.
  Förtelmes, hogy egy részük még mindig habzó szájjal kárpótlást követel, a többi meg azt csinálja Izraelben az arabokkal, amit velük a németek.”
 • 15. jozicsenko 2010. február 11. 14:35
  „tisztelettel kérdezem a cikket olvasó zsidókat: sejtitek, honnan jön az antiszemitizmus?

  nem gondolkoznak el azon, hogy egy ekkora per (akár egy mrd, akár nyolc mrd dollár) bizony nem kicsit ront az itt élők megitélésén?”
 • 14. szandokán 2010. február 11. 13:46
  „Volt más választása a Magyar Államvasutaknak 1944-ben? Mi van ? Fogy a pénze a zsidóknak chikagóban? most meg azt sem tudják honnan kéne lóvét csinálni?”
 • 13. M@M 2010. február 11. 13:20
  „Szerintem az olaszokat is be kellene perelni, mert a jogelőd Római birodalom Titusz császár idején lerombolta a jeruzsálemi "templomot"! Az mennyit ér most? Pl. euróban? Szerintem legalább 100 milliárdot a kamatokkal együtt!! Ugyan dobjuk össze azt a kis pénzecskét a szerencsétlen túlélőknek!!”
 • 12. .suhym. 2010. február 11. 11:10
  „9. hozzászólás liongate 2010.02.11. 07:37

  Ha nem jelenne meg, akkor az lenne a baj.....”
 • 11. troppauerhummer 2010. február 11. 10:47
  „Hát ez igen gusztustalan. Nem kétséges a pernek a kimenetele az USA-ban, és az is elképzelhető hogy még több és több "áldozat" jelentkezik - akkor az 1,3 milliárd dollár a többszörösére fog nőni.
  Ez nekünk adófizetőknek kell majd kifizetnünk...”
 • 10. Hmmm... 2010. február 11. 07:56
  „En csupan azt kerdeznem, hanyszor es hany fele cimen lehet karteritest kovetelni egy serelemert? Mert a karterites megtortent, osszegezve minden serelmet! Az teljesen ertheto, mindenki szamara fajdalom, csaladtagjainak elvesztese. Szerencsetlen aldozatok mar nem is elnek, az utodok pedig kaptak mar kulonbozo cimen karteritest. Ha az allam ezt elfogadja es fizet, akkor soha nem fogja kivivni szabad akaratat es figgetlenseget a zsidosaggal szemben. Valamint ilyen alapon az emberiseg letezesenek vegeig lehetne kovetelni kulon-kulon cimeke ujra es ujra! Aztan miert csak a zsidosag, ha jarna meg bami karterites az jarna mas sertetteknek is ugyan ugy.
  Ilyen alapon a keresztenyek a mai napig kovetelhetnek a karteritest Krisztus utan a zsidosagtol, hiszen ok adtak fel!”
 • 9. liongate 2010. február 11. 07:37
  „Szégyen,hogy a délmagyarnak alig van önálló cikke,tegnap az indexen olvastam,gondoltam,hogy előbb-utóbb itt is megjelenik!”
 • 8. Conquer 2010. február 11. 07:22
  „Aha. Ha busszal vitték volna őket, akkor most a Volán Buszt meg a Tisza Volánt és a többi volántársaságot perelnék? Ha meg repülővel, akkor a Malévot? Javaslom Radnóti örököseinek, hogy a gyalogmenet miatt pereljék be a közútkezelőt, mert az őáltala kezelt úton hajtották honfitársainkat.

  Amúgy tessék mondani: a MÁV mikor pereli be őket, amiért 1944-ben nemzetközi járaton több százezren jegy nélkül utaztak? :D”
 • 7. floridaimagyar 2010. február 10. 23:53
  „Ha a nemeteket perelnek azzal jobban jarnanak mert azoknak tobb penzuk van. Igy van ez ma - essel el a buszon hogy perelhesd a buszvezetot, menj neki a villanyoszlopnak hogy perelhesd a varost, kessen a vonat hogy perelhesd a MAV-ot, kessen az orvos hogy perelhesd a korhazat - kesz Amerika :)”
 • 6. Lúdasmatyi 2010. február 10. 22:54
  „Ami sok az sok!Remélem vesztenek!”
 • 5. apátfalvifaszagyerek 2010. február 10. 22:09
  „ez már tényleg nevetséges...”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakástűz: öt halott

Öten meghaltak, ketten súlyosan, nyolcan könnyebben megsérültek az észak-franciaországi… Tovább olvasom