Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Berlusconi visszatért hivatalába

Majd egyhónapi kényszertávollét után hétfőn visszatért a kormányfői teendők ellátásához Silvio Berlusconi.
Az olasz miniszterelnököt december 13-án Milánóban egy választási nagygyűlést követően megdobta egy férfi az észak-olaszországi nagyváros dómjának fémből készült kicsinyített másával, amikor Berlusconi a tömegben elvegyülve autogramokat osztogatott. A politikusnak betört az orra és kitört két foga, alsó ajkát össze kellett varrni. Néhány napig kórházi ápolásra szorult.

Hétfőn a római miniszterelnöki hivatal előtt hívei egy csoportja lelkesen üdvözölte Berlusconit. A milánói inzultus - közvéleménykutatás szerint - növelte a kormányfő népszerűségét, és háttérbe szorította az elmúlt hónapokban kirobbant magánéleti botrányait is.

Berlusconi felépülése utáni első munkanapját a koalíciós partnerekkel való egyeztetéssel kezdte. A napirendi pontok között a pénzügyi kérdések mellett a tervezett igazságügyi reformmal való tennivalók is szerepeltek, vagyis az úgynevezett Alfano-törvényben foglaltak újbóli jogszabályra emelésének a lehetősége.

A törvény - amelyet az olasz alkotmánybíróság októberben alkotmányellenesnek nyilvánított - a négy legmagasabb olasz közjogi méltóság számára biztosított kiemelt mentelmi jogot, de a gyakorlatban kizárólag Berlusconira méretezték kezdeményezői. Az olasz törvényhozás 2008 nyarán fogadta el az Angelino Alfano igazságügyi miniszter által benyújtott tervezetet. E törvény értelmében hivatali idejük lejártáig felfüggesztették a köztársasági elnök, a szenátus és a parlament elnöke, valamint a miniszterelnök ellen folyamatban lévő bírósági ügyeket, amennyiben voltak ilyenek.

Az alkotmányellenesnek nyilvánított jogszabály két eljárást blokkolt eddig: egyrészt Berlusconi korrupciógyanús ügyeleteinek kiderítését egykori brit ügyvédje, az azóta már hamis tanúzásért elítélt David Mills kapcsán; másrészt a kormányfő médiabirodalma, a Mediaset filmforgalmazási jogainak vásárlása során történt pénzügyi bűncselekmények ügyében.

Berlusconi azonban közölte, hogy "kommunista bírák" indítottak ellene ismét hajtóvadászatot, mint azt teszik azóta, hogy a kilencvenes évek elején a politika színterére lépett. Az alkotmánybírósági döntés után kilátásba helyezte: kezdeményezi az igazságszolgáltatás reformját és az alkotmány módosítását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar népzenét is kedveli Horvátország új elnöke

Nagyon kedveli a magyar népzenét, és írt csárdást is Horvátország csaknem kétharmados többséggel… Tovább olvasom