Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Beszélt egymással Obama és Putyin

Az amerikai elnök az Air Force One fedélzetéről tárcsázta Oroszország megválasztott államfőjének számát.

Barack Obama amerikai elnök pénteken a Virginiába tartó különgépe, az Air Force One fedélzetéről felhívta Vlagyimir Putyint, Oroszország megválasztott államfőjét.

Putyint vasárnap választották meg ismét Oroszország elnökének és azóta ez volt az első hivatalos kapcsolatfelvétel a két vezető között.

A beszélgetés tartalmáról a Fehér Ház egyelőre nem közölt részleteket. Vlagyimir Putyin várhatóan május 7-én teszi le a hivatali esküt. Az amerikai és a régi-új orosz elnök a tervek szerint május 19-20-án, a G8 csoport egyesült államokbeli csúcsán találkozik majd egymással, amelynek helyszínét a sajtóban megjelent találgatások szerint épp amiatt helyezték át Chicagóból Camp Davidbe, hogy ott a két vezető kevésbé hivatalos körülmények között, oldott hangulatú párbeszédet tudjon folytatni egymással.

Az Egyesült Államok első reakciója Putyin újraválasztására az volt, hogy Victoria Nuland külügyi szóvivőn keresztül, hétfőn az orosz elnökválasztáson tapasztalt szabálytalanságok "független" kivizsgálását sürgette. Nuland ugyanakkor - Putyin nevének említése nélkül - kijelentette: az Egyesült Államok "várakozással tekint az elé, hogy együttműködjön a megválasztott elnökkel az eredmények hitelesítése és az eskütétel után".

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter - kiváltva ezzel az orosz jogvédők tiltakozását - szerdán kijelentette, hogy Putyin az elnökválasztás nyilvánvaló győztese, és Washington kész az együttműködésre vele. Clinton ugyanakkor ismételten sürgette Oroszországot, hogy vizsgálja ki a választási szabálytalanságokat. Az is közölte, hogy Washington aggódik a hétfői moszkvai tüntetés során letartóztatottakért.

"Mindennek ellenére a választáson világosan kiderült a győztes, és készek vagyunk együttműködni Vlagyimir Putyin megválasztott elnökkel" - tette hozzá.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője csütörtökön azt hangsúlyozta, hogy a Kremlben végbemenő váltás ellenére nem lesz változás a kétoldalú viszonyban, amelyben az elmúlt három év során több pozitív elmozdulás volt tapasztalható, miután az Obama-kormányzat "újraindította" a kapcsolatokat.

"Nyilvánvaló, hogy várakozással tekintünk az Oroszországgal való együttműködés és közös munka elé azokban a kérdésekben, amelyekben egyetértünk, ez pedig független attól, hogy ki az elnök" - mondta Carney.

Hangsúlyozta hogy az amerikai politika nem személyi alapú, hanem a nemzeti érdekeken, valamint azokon a megállapodásokon alapul, amelyeket Washington el tud érni Moszkvával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feldaraboltak 4 tinédzsert - zsákokba rakták a testrészeiket

Tovább olvasom