Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Bírálják a német választási rendszert

Németország - Mindenekelőtt a német pártfinanszírozási rendszer hiányos átláthatóságát rótta fel az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői jelentése, amely 10 héttel a szeptember végi országos parlamenti választások után futott be Berlinbe.
A varsói székhelyű megfigyelői misszió hivatalos jelentése hétfőn vált ismerté a német fővárosban. A dokumentumban az EBESZ szakértői annak a nézetnek adtak hangot, hogy a pártfinanszírozást, illetve a kampányok finanszírozását átláthatóbbá kell tenni. A nyilvánosságra került részletekből nem derült ki, hogy a megfigyelők konkrétan elmarasztalták-e valamelyik pártot, általánosságban azonban úgy vélekedtek: a pártoknak juttatott adományokat az eddiginél átfogóbban kell a közvélemény elé tárni. Az EBESZ képviselői ennek kapcsán közvetve kifogásolták a finanszírozás jelenlegi "elszámolási" rendszerét, kevesellve, illetve nem kielégítőnek tekintve az éves jelentéseket.

Még ennél is óvatosabban, de ugyancsak bírálatot fogalmaztak meg az EBESZ megfigyelői a közszolgálati rádióban és televízióban a politikai pártok választási reklámjainak biztosított adásidő elosztását illetően. Ezzel kapcsolatban a megfigyelők úgy vélekedtek, hogy az adásidő elosztásának kritériumait is átláthatóbbá kell tenni.

A jelentés közvetlenül nem bírálta, ugyanakkor tudomásul vette az akkori ellenzéki pártok vezetőinek felháborodását amiatt, hogy a szeptember 30-i választások előtt őket nem vonták be a "nagyok" televíziós vitájába. A szavazás előtt néhány héttel lezajlott, két közszolgálati és két kereskedelmi televízió által közvetített vitában csak Angela Merkel hivatalban lévő kancellár, a konzervatív CDU vezetője és fő kihívója, a szociáldemokraták kancellárjelöltje, Frank-Walter Steinmeier vett részt. Az ellenzéki pártok vezetőinek mellőzését akkor Guido Westerwellével, a liberális FDP elnökével az élen mind a három párt elfogadhatatlannak és antidemokratikusnak nevezte. Mindennek ellenére a választások eredményeként az FDP a konzervatívok koalíciós partnere, Westerwelle pedig külügyminiszter lett.

A bírálatok ellenére az EBESZ-jelentés legfőbb értékelése az volt, hogy a németországi parlamenti választások nyílt és plurális versenyben zajlottak, azokat "hatékonyan és professzionális módon" bonyolították le.

A szeptember végi német választásokat ezúttal első ízben ellenőrizték EBESZ-megfigyelők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klímacsúcs: megszakadtak a tárgyalások

Kivonult hétfőn a fejlődő országok egy csoportja a koppenhágai ENSZ klímakonferencia hivatalos… Tovább olvasom