Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Bocsánatot kért a melegektől egy pszichiáter

Robert L. Spitzer egy tanulmányában azt állította, hogy bizonyos melegek heteroszexuálissá "nevelhetők át".
Visszavonta tíz évvel ezelőtt megjelent tanulmányát egy amerikai pszichiáter, aki akkor azt állította, hogy bizonyos melegek heteroszexuálissá "nevelhetők át" az úgynevezett reparatív terápia segítségével.

A New York-i Columbia Egyetem visszavonult professzora, Robert L. Spitzer egyben bocsánatot is kért a melegek közösségétől, és kijelentette, hogy többé már nem hisz akkori eredményeiben.

A nagy port kavaró vizsgálatba Spitzer 200 meleget vont be, akik a terápia végeztével több-kevesebb változásról számoltak be. Mint azt ma Spitzer állítja, a dolgozat "fatális tévedése", hogy nincsen semmilyen eszköz a kísérleti személyek kijelentésének igazolására.

Tíz évvel ezelőtt a tanulmány nagy figyelmet váltott ki többek között azért, mert 30 évvel korábban éppen Spitzer volt az egyik élharcosa annak, hogy töröljék a homoszexualitást a mentális betegségek amerikai listájáról.

A legelőször 2001-ben ismertetett vizsgálatot már akkor is számosan bírálták, és maga Spitzer is elismerte, hogy nincsen bizonyítéka a résztvevők szavahihetőségére, de azt is hozzátette, hogy beszámolóiknak számos aspektusa olyan, hogy azokat nem lehet teljességgel figyelmen kívül hagyni.

Mostani cikkében - amely ugyanabban a folyóiratban, az Archives of Sexual Behaviorban jelent meg, amelyben a korábbit is publikálta - a pszichiáter beismeri, hogy helytelen volt a következtetése.

A kutató az AP hírügynökségnek adott telefoninterjújában azt mondta, bocsánatkéréssel tartozott a meleg közösségnek, mivel nem bizonyított kijelentéseket fogalmazott meg a reparatív terápiával kapcsolatban. Hozzátette: "bocsánatot kérek minden meleg embertől is, aki időt és energiát pazarolt a reparatív terápia bármely formájára, mivel az én tanulmányom alapján azt gondolta, hogy az +erősen motiváltak+ sikerrel járhatnak".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ukrán elnök kizárta Timosenko külföldi gyógykezelését

Viktor Janukovics a televízióban arra hivatkozott, hogy az ukrán törvények ezt nem teszik lehetővé. Tovább olvasom