Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Bocsánatot kért vállalhatatlan szavaiért a vatikáni prédikátor

Olaszország - Bocsánatot kért egy vasárnapi lapban két nappal korábban elhangzott szavaiért a vatikáni prédikátor, aki közvetett párhuzamot vont az antiszemitizmus és azon bírálatok között, amelyek a pedofilbotrányok miatt a pápát, illetve az egyházat érik.
Raniero Cantalamessa atya a Corriere della Sera című vezető olasz lapnak nyilatkozott, mondván: "Ha akaratom ellenére megbántottam a zsidóknak és a pedofília áldozatainak az érzékenységét, azt őszintén sajnálom, és bocsánatot kérek érte, leszögezve szolidaritásomat mind ezekkel, mind azokkal".

A nagypénteki liturgia során a szerzetes egy levelet olvasott fel, amelyet a pápa megtámogatására írt a szerzője, Cantalamessa szerint egy "zsidó barátja". A levél szerint "a sztereotípia használata, a személyes felelősség és vétség összekeverése a kollektív vétséggel az antiszemitizmus legszégyenteljesebb jegyeire emlékeztetnek".

A párhuzamba állítást európai és amerikai zsidó szervezetek megdöbbenéssel fogadták, és ugyancsak bírálták a pedofil papok áldozatainak szervezetei. Többen pápai bocsánatkérést sürgettek.

A Vatikán hamar elismerte a hasonlat tarthatatlanságát, leszögezve, hogy az elhangzottak semmi esetre sem tükrözik a Szentszék hivatalos álláspontját.

Olvasóink írták

 • 9. dodó 2010. április 04. 17:48
  „""Ha akaratom ellenére megbántottam a zsidóknak és a pedofília áldozatainak az érzékenységét, azt őszintén sajnálom, és bocsánatot kérek érte..." -de leginkább sajnálom az Ábrahámtól Ehud Olmertig folyamatosan üldözött, csak jót cselekvő, ártatlanul vádolt választott népet, és bocsánatot kérek nem csak a múltbeli, a jelenlegi, de a jövőbeli cselekedeteiknek tájékozatlanságból való esetleges félreértése és nem kellő támogatása miatt!”
 • 8. flexsnake 2010. április 04. 16:40
  „6. arra gondolsz amelyiket lefejezett egy gárdista?”
 • 7. flexsnake 2010. április 04. 16:39
  „moderálva”
 • 6. Ahmadinejad 2010. április 04. 14:12
  „5. Amig a világunkban egyetlen kislányt is bomba bészárol le, addig ne döbbenjen már meg senki semmin!”
 • 5. deszkás 2010. április 04. 13:52
  „Ahmadinejad! Mit szivózol Flexivel IGAZA VAN! Neved után ne itt hanem otthon oszd az észt.”
 • 4. Ahmadinejad 2010. április 04. 13:45
  „"zsidó szervezetek megdöbbennek" hát komolyan mondom, sirjak, vagy nevessek?? A palesztin gyermekmészárlásokon kellene döbbengetni! Ezek adolgok annyira hidegen hagynak, hogy megfagyok, ahol ilyen szervezetek vannak!”
 • 3. flexsnake 2010. április 04. 13:34
  „2. akkor szerintem ez a pedofilia sokkal durvább dolog mint trianon, ezt emészd meg ;)
  Nem, te nem érzed a különbségeket, hiszen jobbikos vagy...”
 • 2. Ahmadinejad 2010. április 04. 13:13
  „Majd még nehogy megbombázza a zsidó állam ezért a vatikánt:) Aztán ezért meg vissza bombázzanak enyhén nekik:) Az meg hogy irják a cikkben, hogy ki "döbben" meg az a kutyát sem érdekli, döbbenjenek meg, ennyi!”
 • 1. flexsnake 2010. április 04. 12:19
  „Hát jobban tennéd öreg ha lemondanál és elmennél dolgozni.
  Ha az egyház kiadná a világi ítélkezésnek a pedofil papjait, nem érné vád őket. De nem ez a jellemző. Hullanak a csontvázak a szekrényből. Majd ha az egyház kitagadja az ilyen fiait, lehet hogy nem lesz a világ ellensége.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irán nukleáris leszerelési konferenciát szervez

Irán - Április közepére nemzetközi nukleáris leszerelési konferenciát szervez Irán. A vitatott… Tovább olvasom