Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Bokros: a jelenlegi nyugdíjrendszert nem lehet fenntartani

Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje szerint a jelenlegi nyugdíjrendszer nem tarható fenn, a felsőoktatási intézmények között pedig jóval nagyobb versenyre lenne szükség.
A volt pénzügyminiszter a "Bokros Lajos baráti kör" pénteki budapesti alakuló ülésén elmondta azt is, hogy kész az MDF választási programja, de az "nem fog mindenkinek tetszeni".

A baráti kör vezetője, Kocsis Richárd elmondta, a társaság a Facebook közösségi oldalon szerveződött. Céljuk az, hogy civil véleményformálóként támogassák Bokros Lajos választási kampányát.

Bokros Lajos az ülésen kiemelte: a magyar felsőoktatási intézmények "álomvilágban" élnek, büszkén elutasítják, hogy az intézmények értékelésének alapja az legyen, diákjaik közül hányan tudtak elhelyezkedni, s milyen fizetéssel.

Hozzátette: jóval nagyobb versenyt kell létrehozni a magyarországi felsőoktatási intézmények között.

Az MDF miniszterelnök-jelöltje beszélt arról is, hogy a Magyarországon létező nyugdíjrendszer a jelenlegi formájában nem tartható fenn. Magyarországon nagyon kevesen fizetnek nagyon sok nyugdíjjárulékot - tette hozzá.

Ezzel a nyugdíjrendszerrel és ezzel a felsőoktatási rendszerrel az ország "stagnálásra van ítélve" - jelentette ki Bokros Lajos.

A nyugdíjmodellek kapcsán a svéd modellről azt mondta, hogy az automatikusan biztosítja a felosztó-kirovó állami nyugdíjrendszer hosszú távú egyensúlyát. Ez a modell kifejezi a társadalmi szolidaritást a nemzedékek között - tette hozzá.

A svéd modell lényege, hogy a befizetett nyugdíjjárulékot egyéni számlákon vezetnék, a nyugdíj összegét a nyugdíjba vonuláskor az addig befizetett összeg alapján állapítanák meg.

Bokros Lajos az országgyűlési választásokkal kapcsolatban elmondta: a legtöbb egyéni választókerületbe szeretne személyesen is elmenni, hogy a helyi MDF-jelölt mellett kampányoljon. Az MDF-nek van kiérlelt programja, amelyet az SZDSZ elfogad, így kerülhetnek fel a liberális párt által támogatott jelöltek az MDF listájára - mondta.

Ugyancsak a választásokkal összefüggésben közölte: az MDF költségvetési helyzete "nagyon nehéz", mivel a párt igyekszik minden körülmények között betartani a kampányfinanszírozásra vonatkozó törvényt.

Kérdésre válaszolva megjegyezte: ha az MDF bejut a parlamentbe, szinte bizonyosan ellenzéki szerepben lesz, mint fogalmazott, nem lát olyan koalíciós partnert, mellyel az MDF szívesen vállalná a kormányzás felelősségét.

Olvasóink írták

 • 2. dodó 2010. január 22. 20:23
  „"...a felsőoktatási intézmények között pedig jóval nagyobb versenyre lenne szükség..."

  A panamai egyetemmel, Lajoska? Valahogy hallgattál az onnan megkért "bizonyítvány" másolatod ügyében... Esetleg a panamai egyetem is a szavahihetőségedet próbálja lejáratni? Csak nem jobikosok ők is?”
 • 1. csonakos 2010. január 22. 19:17
  „No, itt a Bokroscsomag linkje!
  http://vastagbor.blog.hu/2009/01/26/uj_bokros_csomag
  Lehet csemegézni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Videoüzenetben jelentkezett Abdul-Málik

A jemeni síita lázadók tagadták pénteken, hogy vezérük, Abdul-Málik al-Húszi súlyosan megsebesült… Tovább olvasom