Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Bolívia támogatja Irán jogát az atomenergiához

Bolívia - Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök az Evo Morales szocialista államfő vezette Bolíviában megkapta kedden azt a támogatást, amelyért dél-amerikai körútra indult: vendéglátója megerősítette abban, hogy a Nyugat gyanakvása ellenére Iránnak "legitim joga" az atomenergia békés célú felhasználása.
Ahmadinezsád 24 órás brazíliai tartózkodása után Bolíviába utazott egy rövid, hatórás látogatásra, majd Venezuelába repült tovább. A két utóbbi, radikálisan baloldali vezetésű ország Irán erős szövetségese, általuk ellensúlyozni akarja elszigeteltségét.

Az iráni elnök és Morales La Pazban aláírt egy egészségügyi és egy lítiumbányászati megállapodást, amivel konkrét formákat adtak a két ország két év óta intenzívvé vált együttműködésének. Tárgyalásuk után közös nyilatkozatot tettek, amelyben leszögezik, hogy "minden országnak legitim joga az atomenergia békés célú felhasználása és fejlesztése a nemzetközi jog keretein belül". Elítélték, hogy "egyes országok kettős mércét alkalmaznak" az atommal kapcsolatban. Felszólították az atomfegyvert birtokló országokat, hogy "nemzetközi kötelezettségeiknek megfelelően a lehető leghamarabb semmisítsék meg" ezeket a fegyvereket.

Brazíliában Luiz Inácio Lula da Silva elnök óvatosabban fogalmazott, azt mondta: Iránnak joga van az atomenergiához, de "igazságos és kiegyensúlyozott" megoldásra kell jutnia a nagyhatalmakkal az iráni nukleáris ügyben.

A valamennyi uránérckészlettel rendelkező Bolívia az utóbbi időben gyanússá vált a Nyugat szemében, különösen akkor, amikor Morales októberben közölte: elképzelhető, hogy szállít Iránnak belőle, de "kizárólag fejlesztési célokra". Mindazonáltal a dél-amerikai ország nem képes ipari méretben kitermelni az ércet.

Ahmadinezsád Caracasba érkezése előtt több venezuelai ellenzéki párt és az ottani zsidó közösség bírálta az elnököt az iráni emberjogsértések, az iráni atomprogram és amiatt, hogy az államfő többször nyilvánosan tagadta a holokauszt megtörténtét. Bírálták saját kormányukat is amiatt, hogy stratégiai szövetségese a teheráninak. Ahmadinezsád és Hugo Chávez elnök várhatóan aláír több új üzleti és ipari megállapodást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Yves Leterme lesz az új belga miniszterelnök

Yves Leterme veszi át a miniszterelnöki megbízatást Belgiumban az európai uniós elnökké választott… Tovább olvasom