Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Bomlófélben a görög kormány

Pénteken este további kormánytagok jelentették be távozásukat, így tiltakozva az újabb megszorítások ellen.
Bomlófélben van a görög kormány, miután pénteken este további kormánytagok jelentették be távozásukat, így tiltakozva az újabb megszorítások ellen, amelyeket a 130 milliárd eurós újabb mentőcsomag fejében kért a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió (EU).

Benyújtotta lemondását Makisz Voridisz közlekedési miniszter és a kereskedelmi hajózásért felelős miniszterhelyettes, Adonisz Georgiadisz - jelentette az állami rádió.

Mindketten a jobboldali, nacionalista Ortodox Népi Riadó (LAOS) nevű kis párthoz tartoznak.

Távozott posztjáról a szocialista párti külügyminiszter-helyettes, Marilisza Xenojanakopulu is.

Ezt megelőzően Aszteriosz Rundulisz, a mezőgazdasági miniszter helyettese (LAOS) jelentette be kiválását, csütörtökön pedig Jánisz Kucukosz, a munkaügyi miniszter szocialista párti helyettese.

A lemondásokkal ismét bizonytalanná vált Görögország megmenekülése a csődtől. A LAOS már kilátásba helyezte, hogy nem szavazza meg a takarékossági programot a parlamentben a hét végén.

A görög tömegtájékoztatás szerint azonban a többség ennek ellenére biztosítottnak tűnik. A kormány fő pillérét képező táborban legalább harminc "elhajló" lehet, s hozzájuk csatlakozna a LAOS 16 képviselője. A döntő az, hogy miként szavaznak a szocialisták (PASZOK) és a konzervatívok (Új Demokrácia). A kormánytábornak 252 képviselője van a 300 tagú parlamentben. A törvény elfogadásához 151 szavazat szükséges, az új segélycsomaghoz elengedhetetlen az athéni parlament jóváhagyása.

Egyes elemzők kormányátalakításra számítanak, s arra, hogy a párton kívüli Lukasz Papademosz kormánya immár csak technokratákból fog állni.

A LAOS párt mindeközben "uralomvággyal" vádolta meg Angela Merkel német kancellárt. "Az Európai Unió szenved Németország miatt" - közölte Jéorjiosz Karatzaferisz, a párt elnöke pénteken. Szerinte a tehetős Németország rákényszeríti akaratát a dél-európaiakra, "mert vastag a pénztárcája". A vezérlőpult a berlini kancellári hivatalban van, s nem Brüsszelben, az EU-nál - vélte Karatzaferisz.

A görög rendőrök szakszervezeti szövetsége sürgette az EU, az IMF és az Európai Központi Bank athéni misszióvezetőinek letartóztatását, azzal vádolva őket, hogy a harmadik éve tartó takarékossági programmal szétrombolták a társadalmi kohéziót Görögországban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pápa elleni állítólagos halálos összeesküvésről írt egy olasz lap

Örök idők óta hallani a pápa elleni "vatikáni összeesküvésekről", de eddig ezt soha senki nem írta… Tovább olvasom