Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Börtön fenyeget egy üzbég filmrendezőt

Üzbegisztánban vádat emeltek rágalmazás címén egy filmrendezőnő ellen, aki dokumentumfilmet forgatott a vaskézzel kormányzott közép-ázsiai országban dívó esküvői szokásokról.
Mint Umida Ahmedova az amerikai hírügynökségnek nyilatkozva csütörtökön elmondta, akár háromévi börtönbüntetésre is ítélhetik, ha a bíróság bűnösnek találja. Az üzbég kormány által felkért szakértők megállapították, hogy a dokumentumfilm az üzbég nemzet becsületébe gázol.

Ahmedova koholtnak nevezte a vádat.

A Szüzesség terhe című alkotás azokról a megpróbáltatásokról szól, amelyeken a fiatal nők mennek keresztül a többségében muzulmánok lakta országban a hagyományos esküvői szertartások alatt és után. A filmet soha nem játszották Üzbegisztánban, csak interneten tekinthető meg.

A rendező szerint a szakértők bíráltak egy vidéken élő üzbégekről készült fotógyűjteményt is, mondván, hogy a külföldiek a felvételek alapján még azt gondolhatnák, Üzbegisztánban "középkori állapotok uralkodnak".

Ahmedovát - elmondása szerint - a hatóságok kényszerítették, hogy írásban vállalja, nem hagyja el az országot.

Iszlam Karimov, az egykori kommunista vezetőből lett üzbég elnök vaskézzel irányítja országát. A kormányzat nem tűr meg politikai ellenzéket, máskéntgondolkodókat. Az üzbég hatóságok cenzúrázzák a sajtót, gátolják a nemkívánatosnak minősített internetes tartalmak megtekintését.

2006-ban hároméves felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték Dadahon Haszanov folkénekest, amiért dalt írt a kelet-üzbegisztáni Andizsánban 2005-ben kitört felkelés véres leveréséről. Emberjogi csoportok és szemtanúk szerint a hadsereg ott több száz, többségében fegyvertelen tüntetőt ölt meg. A hatóságok viszont azt állítják, hogy 187-en haltak meg, és hogy muzulmán radikálisok bujtottak fel az erőszakra.

Olvasóink írták

  • 1. Hmmm... 2010. február 05. 07:42
    „Ez a politika es a media. Sosem tudni mennyi az igazsag abbol, amit latunk vagy hallunk. Nem szabad 100%-nak venni egyik felet sem, mert ugy gyalazzak egymast, hogy sajat nezeteiket es cselekedeteiket elfogadtassak. Ezeket a dolgokat orszagon belul kell megoldani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romák elleni támadásra emlékeztek

Négy roma férfi életét kioltó robbantásos merényletre emlékeztek csütörtökön Ausztriában. Tovább olvasom