Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Botránnyá dagadt a müncheni repülőtéri incidens

Hatalmas botránnyá dagadt csütörtökre a müncheni nemzetközi repülőtéren előző nap történt bombariadó, amely súlyos biztonsági hiányosságokra irányította rá a hatóságok figyelmét.
A Franz Josef Strauss repülőtéren egy utas hordozható számítógépét átvizsgálva a berendezés robbanóanyag gyanúját észlelte, és azonnal jelzett. A szóban forgó férfi azonban laptopját magához véve elhagyta a biztonsági kordont, és távozott. A hatóságok - noha videokamerák rögzítették a jelenetet - azóta is bottal ütik a nyomát.

Az ügy kapcsán csütörtökön megdöbbenésének adott hangot Thomas de Maiziere belügyminiszter, aki azonnali mélyreható vizsgálatot sürgetett. A müncheni repülőtéri hatóságoknak mindenképp le kell vonni a következtetéseket a történtekből - figyelmeztetett a miniszter, és ismételten állást foglalt az utasok egész testét átvilágító berendezések, az úgynevezett testszkennerek bevezetése mellett. Thomas de Maiziere a szóban forgó, az utasokat képletesen meztelenre vetkőztető berendezéseket a biztonság megszilárdítása szempontjából sokat ígérőnek nevezte, utalva arra, hogy bevezetésükről hamarosan döntést kell hozni. Elképzelhetőnek nevezte, hogy a testszkennereket önkéntes alapon alkalmazzák, de hangoztatta: azon a véleményen van, hogy Európában egységes szabályozásra lenne szükség.

Felháborodottan reagált a történtekre a rendőrség szakszervezete is, a németországi repülőtéri biztonsági intézkedések felülvizsgálatát követelve. A szakszervezet nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy az ilyen jellegű biztonsági hiányosságok megengedhetetlenek. "Ha valaki gyanúba keveredik, azt azonnal őrizetbe kell venni" - szögezte le a többi között az állásfoglalás.

A szerda délutáni különös incidens nyomán órákra megbénult a müncheni repülőtér. A hatóságok egyfajta rendkívüli állapotot léptettek életbe, több mint 100 járat órákat késett, és 33 járatot töröltek. Késő este még mindig több ezer utas várakozott a repülőtéren.

A helyi rendőrség egyelőre adós minden fajta válasszal, illetve magyarázattal. Az első jelentések még arról szóltak, hogy a biztonsági hatóságok a laptopot elkobozták, csütörtökre azonban kiderült: a férfi - akinek más csomagja nem volt - távozásakor azt megszerezte az ellenőröktől.

Olvasóink írták

  • 2. floridaimagyar 2010. január 22. 00:44
    „Nemreg Amsterdam, most Munchen - hat kicsit laza nalatok a biztonsag. Annak ellenere hogy USA allampolgar vagyok amikor hazajottem szeptemberben vakaciorol es lattak hogy Magyarorsagon szulettem 15 percre felrehivtak es minden "hattertortenetet" elohivtak rolam amikor New York-ba ertem. Nem bantam mert udvariasak voltak, de szerintem nalunk csakugyan kemenyebb a dolog...”
  • 1. KolompárRómeó 2010. január 21. 13:18
    „Hasonló akciókat 3-4 hetente a Budapest Airport is csinál, akkor is késnek órákat-fél napokat a gépek és csak egy nyúlfarknyi hír lesz belőlük.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jemen ideiglenesen nem ad ki vízumot repülőterein

Jemen - Jemen felfüggesztette a repülőterein történő vízumkiadást, hogy ezzel is akadályozza… Tovább olvasom