Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Brexit: elméletileg még visszafordítható a britek kiválása

Annak ellenére, hogy a héten megkezdődtek a kilépési tárgyalások, még visszafordítható lehet az Egyesült Királyság kiválási folyamata az Európai Unióból - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke csütörtökön Brüsszelben.
Sajtóértekezletén Tusk arról beszélt, hogy többször kérdezték már tőle, szerinte elképzelhető-e olyan forgatókönyv, amelynek értelmében a britek tagjai maradnak az EU-nak, mire mindig azt válaszolta:

"Az Európai Unió olyan álmokra épült, amelyek megvalósíthatatlannak látszottak, szóval ki tudja?"

"Mondhatod rám, hogy álmodozó vagyok, de nem én vagyok az egyetlen"

- idézte tréfásan az Európai Tanács elnöke John Lennon Imagine című dalát.

Tusk ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az utóbbi hetekben számos külföldi vezető, például az amerikai és a dél-koreai elnök, illetve a japán és a kínai kormányfő is leszögezte, hogy - a Brexit ellenére - továbbra is az EU a legfontosabb partnere az országuknak.

Hozzátette, az Európai Unió alaposan felkészült a kiválási tárgyalásokra, amelyek hivatalosan három nappal ezelőtt kezdődtek meg.

Theresa May brit kormányfő március 29-én jelentette be hivatalosan országa kilépési szándékát. A Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye értelmében az uniós tagság megszűnik, ha hatályba lép a kilépési szerződés; megállapodás hiányában két év után megszűnik az uniós tagság, de a kilépésről folytatott tárgyalások konszenzussal meghosszabbíthatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jackie Kennedy karórája és festménye bőven a becsült ár felett kelt el

Jackie Kennedy karórája és festménye bőven a becsült ár felett kelt el
A becsült ár háromszorosáért, csaknem 380 ezer dollárért (105 millió forint) cserélt gazdát Jackie Kennedy karórája és festménye. Tovább olvasom