Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Brüsszelben a foglalkoztatás és a gazdaság élénkítése a téma

Az európai uniós tagországok állam- és kormányfői hétfőn a foglalkoztatást és a gazdasági növekedést élénkítő lehetőségekről értekeznek Brüsszelben.
Megkezdődött hétfő délután Brüsszelben az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek informális találkozója, amelyen a résztvevők elsősorban a foglalkoztatást és a gazdasági növekedést élénkítő lehetőségeket vitatnak meg, továbbá megállapodásra törekszenek a költségvetési fegyelem fokozását szolgáló új szerződés szövegéről.

A találkozó előtt José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke megerősítette, hogy az uniós végrehajtó testület azt javasolja: a fel nem használt strukturális támogatásokat forgassák át olyan programokba, amelyeknek révén munkahelyeket teremthetnek, illetve fokozhatják a növekedést az EU-ban. Összesen 82 milliárd euró állhat rendelkezésre ilyen forrásból.

Korábban mindazonáltal több EU-tagállamból olyan figyelmeztetések érkeztek, hogy nem szabad újabb forráselosztási vitát indítani az unióban.

A m
Az EU tagországai állam- és kormányfőinek találkozójával megkezdődött Brüsszelben az EU-csúcs. Fotó: MTI/EPA/AP
egbeszélés előtt több nyilatkozó bírálta azt a német felvetést, hogy Görögországot külső gazdasági felügyelet alá kellene helyezni; Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az euróövezeti országok pénzügyminiszteri tanácsának elnöke egyenesen elfogadhatatlannak nevezte a felvetést.

Mások mellett a svéd miniszterelnök, Fredrik Reinfeldt ugyanakkor azt hangoztatta, hogy "növekvő rosszkedvet" érzékel az unióban, amiért Athén nem halad reformjaival a várt tempóban. A finn kormányfő, Jyrki Katainen pedig úgy fogalmazott, hogy a többi euróövezeti államnak "több információra van szüksége azzal kapcsolatban, ami Görögországban történik".

Angela Merkel német kancellár megerősítette, hogy azt szeretné, ha a tagállamok megvitatnák, hogyan tud segíteni az EU Görögországnak a vállalt feladatok megvalósításában. Hozzátette, hogy mindez egyértelműen Athén érdekét is szolgálná, és csak akkor működik, hogy az erről szóló eszmecserében a görög vezetés is részt vesz.

Az ülés zárónyilatkozat-tervezete szerint a kormányfők a gazdasági stabilizálódás jeleit látják az unióban, ugyanakkor a piacokon továbbra is feszültség és bizonytalanság tapasztalható. Az EU-ban folytatni kell gazdaság korszerűsítésére, a versenyképesség növelésére tett erőfeszítéseket, és többet kell tenni a válság leküzdését közvetlenül segítő intézkedések terén is - derül ki a tervezetből.

A kormányfőknek címzett meghívólevelében az elnöklő Herman Van Rompuy három konkrét területet jelölt meg, ahol sürgős előrelépést remél: a fiatal korosztályok munkanélkülisége elleni fellépést, az egységes uniós belső piac kiterjesztését, valamint a kis- és közepes vállalkozások segítését.

A találkozó célja az is, hogy jóváhagyják az euróövezeti állandó pénzügyi stabilitási mechanizmusról szóló szerződés szövegét, valamint megállapodjanak a korábban pénzügyi paktum néven emlegetett szerződés szövegében, amely elsősorban a költségvetési fegyelem fokozására vonatkozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét hónapig tart a zátonyra futott óceánjáró elszállítása

Legalább hét hónapot vesz majd igénybe a január 13-án zátonyra futott Costa Concordia elszállítása,… Tovább olvasom