Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Bush állítólag kifigurázta a politikusokat a hátuk mögött

Obamáról például azt mondta, gőze sincs a dolgokról, Hillary Clinton fenekét pedig túl nagynak találta.
A nyilvánosság előtt visszafogottan, udvariasan viselkedő George Bush időnként kifigurázta politikustársait a hátuk mögött, Obamáról például azt mondta, gőze sincs a dolgokról, Hillary Clinton fenekét pedig túl nagynak találta - olvasható a volt amerikai elnök egykori beszédírója, Matt Latimer új könyvében.

A volt elnöki beszédíró - aki Bush hivatali idejének utolsó 22 hónapjában készítette elő az elnök felszólalásait - könyvében felidézi, hogy W (ahogy az elnököt középső nevének kezdőbetűje után nevezték) gyakran dohogott beszédeinek gyakorlása közben.

"Ez veszélyes világ" - mondta egyszer különösebb indok nélkül Obama kapcsán, megjegyezve, hogy "ez az ürge egyáltalán nincs erre felkészülve (...) gőze sincs a dolgokról, az tuti".

Bush - aki meg volt győződve arról, hogy nem Obama, hanem vetélytársa, Hillary Clinton szerzi meg a demokrata elnökjelöltséget - úgy érzékelte, a volt first lady alulbecsüli az elnök előtt álló feladatokat. Egyszer pedig azt találta mondani: "majd (meglátjuk), ha a nagy fenekével ideül az asztalhoz".

Keményen kifigurázta Sarah Palin alaszkai kormányzót, a republikánus alelnökjelöltet is. "Igyekszem felidézni, találkoztam-e már vele korábban, valahol biztosan" - mondta pislogó szemmel, majd azt kérdezte, "Ki is ő, Guam kormányzója?". Jelentéktelen személynek tartotta Palint, aki szerinte távolról sem volt felkészülve az alelnökségre, ugyanis semmi szövetségi tapasztalata nem volt.

A Bush közvetlen közelében dolgozó Matt Latimer könyvét (Kevesebb beszéd: a Fehér Ház egy túlélőjének története) némi aggodalommal várták a korábbi amerikai adminisztráció tagjai.

A volt beszédíró egy sor, Bushra nézve kellemetlen anekdotát idéz fel. Az elnök állítólag nem volt tisztában a konzervatív politikai mozgalom lényegével, és egyszer nem volt képes felfogni a tanácsadói által előterjesztett gazdaságpolitika lényegét.

A Fehér Ház több volt vezető tisztviselője a jövő héten megjelenő könyv kapcsán azt mondta, az abban leírt történeteknek legfeljebb a töredéke tűnik igaznak. Ed Gillespie, az elnök egykori tanácsadója azt mondta: jelen volt például, amikor Bush megtudta, hogy John McCain republikánus elnökjelölt Palint választotta társának, és nem igaz az, amit Latimer leírt az elnök reakciójáról. Bush nagyon jól tudta, hogy Palin Alaszka kormányzója.

Dana Perino volt elnöki szóvivő elmondta, hogy sok levelet kap, amelyek szerzői értetlenkednek a könyv kapcsán. Képtelenségnek tartják például azt az állítást, hogy az elnökséget kétszer is elnyert Bush nem értette a konzervatív mozgalmat.

Tony Fratto, a Fehér Ház egykori szóvivője nevetségesen, szinte vígjátékba illően hamisnak nevezte Latimer több állítását, amelyek a könyvből közölt részletek között előzetesen megjelentek a sajtóban. Leszögezte, Latimer nem volt olyan bennfentes, mint amilyennek beállítja magát.

Rick Hogan, a könyvet gondozó Crown kiadóház alelnöke azonban védelmébe vette a memoárt. Azt mondta, az elkötelezetten konzervatív, ám a politikából végül kiábrándult Latimer szellemes mesélő, s találó portrét festett a Fehér Házban töltött éveiről is.

Olvasóink írták

  • 2. floridaimagyar 2009. szeptember 20. 21:15
    „Bush hiaba rohogte ki a tobbieket o lett minden idok legjobban utalt USA elnoke - jobban utaltuk mint Nixon-t. Lejaratta az orszagot, belevitt mindenkit egy jo kis valsagba, embereket targyalas nelkul orszagokbol kicsempeszett kinzotaborokba... barmint is mondott Obama-rol vagy Clinton-rol sokan csaj majomkent abrazoltak vagy majomkent emlekeznek ra... maga alatt vagja a fat, ven bolond....”
  • 1. KolompárRómeó 2009. szeptember 19. 19:53
    „Hova jut így a világ? Borzalom és rettenet ez a hír!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ámokfutó késelő a pekingi belvárosban: két halott

Az elkövetőt a helyszínen a járőröző rendőrök elfogták, a sebesülteket kórházba szállították. Tovább olvasom