Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Chicagói per magyar bankok ellen

Az Unicredit Bank nem jogutódja a holokauszt áldozatainak és örököseinek egy csoportja által több bank ellen indított perben érintett Creditanstalt banknak - tájékoztatta az Unicredit Bank vasárnap.
A MÁV elleni kártérítési perhez kapcsolódva csütörtökön újabb keresetet nyújtott be Chicagóban a magyarországi holokauszt áldozatainak és örököseinek egy csoportja, ezúttal több - köztük magyarországi - bank ellen.

A Magyar Nemzeti Bank, az Erste Group Bank, a MKB Bayerische Landesbank, az OTP Bank és a Creditanstalt bank elleni gyűjtőkereset szerint az alperesek vagy elődeik részt vettek a népirtásban, bűnrészesek voltak benne, és felbujtottak rá azáltal, hogy kifosztották a zsidó áldozatokat, eltulajdonították a náluk őrzött vagyont.

Az OTP Bank médiakommunikációs osztálya, a Magyar Nemzeti Bank sajtóosztálya, valamint az MKB és az Erste Bank is azt közölte az MTI-vel szombaton, hogy a pénzintézet nem kapott keresetlevelet, ezért érdemben nem tud nyilatkozni.

Az Unicredit Bank kommunikációs osztálya az MTI-vel vasárnap tudatta: a Creditanstalt Rt., amely ma Unicredit Bank néven ismert, 1990-ben jogelőd nélkül jött létre, vagyis nem jogutódja a perben érintett Creditanstalt Banknak, ebben az esetben tehát pusztán névazonosságról van szó.

A chicagói per felperesei, "a banki lopás holokausztáldozatai" 1944-es árfolyamon számolt kétmilliárd dollár vagyoni kár és a kamatok megtérítésére tartanak igényt. Ezenkívül büntető jellegű kártérítést is követelnek, amelynek összegét később állapítanák meg.

A perirat szerint a szóban forgó bankok vagy elődeik kifosztották ügyfeleiket: eltulajdonították a zsidók bankszámláin levő vagyont, valamint a széfjeikben őrzött értékeket, köztük ékszereket, műtárgyakat és értékpapírokat.

A kereset szerint a bankok 1944-ben összeesküvésben vettek részt a nácik által megkezdett genocídium befejezésére. Gondoskodtak a zsidó közösségek fizikai megsemmisítéséről részben vagy egészben: lehetetlenné tették a holokauszt túlélőinek és örököseiknek, hogy valaha is visszatérjenek otthonukba vagy üzleti tevékenységükhöz az egykori Nagy-Magyarország területén.

A dokumentum szerint 1944-ben zsidó vagyont őriztek mintegy hatvan pénzintézetben, amelyek nevét felsorolják. A keresetet 25, többségében amerikai és izraeli állampolgár nevében nyújtották be, felsorolva milyen értékekkel rendelkeztek: vagyonos üzletembereket, kereskedőket és bankárok fosztottak meg személyes és üzleti vagyonuktól.

Olvasóink írták

 • 6. floridaimagyar 2010. március 30. 04:22
  „5-os - teljesen igazad van. Nem tudom milyen magyar pereli a magyar bankokat Chicago-bol, de fura az biztos - sok itteni magyar csak a leszarmazottja a 1940-1960 kozott ide jogosan kimenekult kulfoldi magyarsagnak - es gozuk sincs arrol hogy mirol beszelnek. Tagja vagyok rengeteg USA-bali magyar etnikumi csoportnak es kisebb szervezetnek - de errol a Chicago-i esetrol nem hallottam. De ha igy folytatodik - hamarosan talan perelni fogjuk a magyar kormanyt mert talan az egyik tag a leszarmaztottja valamely csoro kozepkori nemesnek aki meg talan ellene volt valamyik osomnek.”
 • 5. deszkás 2010. március 29. 13:08
  „A pofám leszakad! Van még valami kivánság drága"magyar" v mittudomén milyen emberkék!Egy kissebb falu lakossága fagy meg v hal éhen és még idejárnak mert elfogyott a pénz?”
 • 4. flexsnake 2010. március 28. 22:16
  „Svájc erre simán beint, pedig náluk voltak számláik egykori náci tiszteknek, ahová annak idején hitler is mentette a vagyont. Annyira még a saját bankjaiban sem bízott meg :D
  Ahogy mondták akkoriban, nem német, nem árja, de beszéli a németet.”
 • 3. flexsnake 2010. március 28. 22:12
  „A creditinstal attal szerezte meg a közutálatot hogy bizonyos cégek csak velük kötöttek szerződéseket, ergo még a rendszerváltáskor bizonyos cégek dolgozóinak bérét kizárólag ez a bank kezelte. Minket ez azért nem érint mert az érintett bank pár év alatt megszűnt magyarországon, nincs itt jogutódja, szóval pereljék csak :D”
 • 2. bespin 2010. március 28. 21:49
  „A mai napi betevő, "másvallásúakkal" kapcsolatos hír megérkezett.
  Ha bizonyítani tudják, hogy valóban vannak alvó számláik, akkor jogos a követelés. Ha nem, így jártak. Ha sokat kavarnak, akkor egyszer ismét "úgy" járhatnak.”
 • 1. dodó 2010. március 28. 21:48
  „"Az Unicredit Bank nem jogutódja a holokauszt áldozatainak és örököseinek egy csoportja által több bank ellen indított perben érintett Creditanstalt banknak - tájékoztatta az Unicredit Bank vasárnap."

  Ezt majd a zsidók eldöntik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

James Bond ˝női változatát˝ gyászolják a britek

James Bond "női változatának" tekintették Nagy-Britanniában Daphne Parkot, Monmouth bárónőjét, aki… Tovább olvasom