Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Ciprasz: csütörtökre elkészülnek a részletes javaslatok

A görög kormányfő kiemelte, nem más országok adófizetőire akarja áthárítani Görögország államadósság terhét.
A görög kormány csütörtökre ígért reformjavaslatán múlik, hogy a legvégső, vasárnapi határidőre lesz-e megállapodás Görögország és hitelezői között az ország finanszírozásának a folytatásáról.

Az euróövezet tagállami vezetőinek görög válságról folytatott kedd esti csúcstalálkozóját követően Donald Tusk, a tanácskozás elnöke közölte, hogy vasárnap összeül az Európai Unió állam- illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács, és ez lesz a legvégső határidő a megállapodásra Görögországgal.

A görög miniszterelnök az euróövezeti csúcstalálkozón vállalta, hogy az euróövezeti mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) jogi keretein belül szigorú gazdaságpolitikai feltételekhez kötötten, írásban fog támogatásért folyamodni. A keddi euróövezeti tanácskozások után európai vezetők úgy nyilatkoztak, hogy a hátra lévő néhány nap döntő jelentőségű lesz ebből a szempontból.

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő szerdán, az Európai Parlament plenáris ülésén bejelentette, hogy kormánya csütörtökre fogja előterjeszteni részletes és hiteles reformjavaslatait. Közölte: olyan megállapodást szeretne, amelynek révén Görögország adóssága visszafizethetővé válik.

A görög miniszterelnök a szerdai plenáris ülésen tartott beszédében reményét fejezte ki, hogy a következő néhány nap folyamán sikerül megállapodni az ország hitelezőivel. Ehhez szerinte életképes és őszinte kompromisszumra van szükség, a görög javaslat pedig olyan reformokat tartalmaz, amelyek átalakítják az országot, de amelyeket a korábbi görög kormányok és a hitelezők - szerinte szándékosan - kihagytak a korábbi megállapodásokból. Kiemelte továbbá, hogy nem más országok adófizetőire akarja áthárítani a görög államadósság terhét. Tudatta, hogy a vasárnapi népszavazás eredménye nem jelenti azt, hogy a görögök szakítani akarnának Európával, a hitelezők ajánlatának elutasítása azt jelzi, hogy sok görög szerint nincs más megoldás, "nem lehet tovább haladni ezen a semmibe vezető úton".

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök az Európai Parlamentben délelőtt tartott beszédében közölte, hogy újabb hitelkérelmet nyújtottak be az ESM-hez. A mentőalap szóvivője később megerősítette, hogy ezt megkapták, és az euróövezeti pénzügyminiszter-helyettesekből álló munkacsoport szerdán áttanulmányozza.

Beszédében ugyanakkor a görög miniszterelnök kitért arra is, hogy a görög válság azt bizonyítja, hogy Európa továbbra sem talált megoldást az öngerjesztő adósságválságra, ez nem csak Görögország gondja.

Az adósságenyhítést szorgalmazó görög javaslat egyre szélesebb támogatásra talál elemzői és szakértői körökben, de számos európai politikus is tett már ilyen értelmű javaslatot a hét eleje óta.

Thomas Piketty, Jeffrey Sachs és három másik ismert közgazdász nyílt levélben szólította fel Angela Merkel német kancellárt, hogy "az újabb katasztrófa" elkerülése érdekében támogassa a görög adósság átütemezését és egy jelentős részének az elengedését.

Londoni pénzügyi elemzők szerint viszont valószínűleg eljött az ideje annak, hogy az euróövezet "elengedje" Görögországot.

A Capital Economics közgazdászai szerint itt az ideje "az elkerülhetetlen elfogadásának", és az erőfeszítéseket annak kidolgozására kell átcsoportosítani, hogy hogyan lehetne a legjobban kezelni Görögország távozását az euróövezetből. A ház szerint Görögország és hitelezői még mindig megtalálhatják a módját valamiféle egyezségnek, ám egy olyan rövid távú megállapodás, amely nem tartalmaz kifejezetten nagymértékű adósságkönnyítést, valószínűleg csak az elkerülhetetlent halogatná még egy kis ideig.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős tagja szerdán a France2 francia közszolgálati televízióban kijelentette, hogy "lehetséges és szükséges" a megállapodás Görögországgal, de azon múlik, hogy Athén képes lesz-e a hitelezői számára hiteles reformjavaslatokat előterjeszteni. Rámutatott, hogy reménykeltő előrelépés történt az egyeztetések menetében.

A francia jegybank elnöke a görögországi káosz veszélyére figyelmeztetett. "A görög gazdaság a katasztrófa szélére jutott, mindenképpen meg kell állapodni vasárnap, ez az utolsó határidő, utána túl késő lesz, és a következmények súlyosak lesznek" - fogalmazott Christian Noyer szerdán a Europe1 francia kereskedelmi rádióban. Szerinte "zendülések lehetnek, és káosz várható az országban".

Christian Noyer, aki az EKB kormányzótanácsának tagja, úgy vélte, az Európai Központi Bank nem folytathatja a végtelenségig a görög bankok támogatását. Azt mondta, nem látja, hogyan tudnának gyorsan újra kinyitni a görög pénzintézetek.

Szerda már a nyolcadik munkanap, amelyen zárva tartottak a görögországi pénzintézetek. A Reuters hírügynökség görög kormányzati forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy szerdán késő délután fog megjelenni a bankok zárva tartását meghosszabbító miniszteri rendelet.

Korábban írtuk:

Görögország benyújtotta szerdán új segélykérelmét az euróövezet állandó mentőalapjának, az Európai Stabilitási Mechanizmusnak (ESM).

Úgy tudni, hogy az előző kérelemmel ellentétben immár nem két évre, hanem három évre szóló finanszírozási megállapodást kötne a görög kormány az ESM-mel.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök az Európai Parlamentben délelőtt tartott beszédében közölte, hogy eljuttatták a hivatalos kérelmet az ESM-hez. A mentőalap szóvivője később megerősítette, hogy megkapták, és az euróövezeti pénzügyminiszter-helyettesekből álló munkacsoport szerdán áttanulmányozza azt.

Nagyításhoz kattinson a képre!
Nagyításhoz kattinson a képre!


A pénzügyminisztereket tömörítő Eurócsoport szerdán nem tart telekonferenciát, hanem megvárja a munkacsoport véleményét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ilyenek a mindennapok a válság sújtotta Görögországban

Az utóbbi napokban sok görög első útja reggel nem az irodába vagy a boltba vezet, hanem a… Tovább olvasom