Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Csíksomlyót is felkeresi Ferenc pápa romániai látogatásán

A katolikus egyházfő május végén látogat Romániába.

Romániába látogat május végén Ferenc pápa, és Csíksomlyót is felkeresi - közölte pénteken a román elnöki hivatal.

A hivatal közleménye szerint Ferenc pápa május 31. és június 2. között lesz Romániában, és Bukarest mellett Jászvásárra (Iasi), a romániai görögkatolikusok szellemi központjának számító Balázsfalvára, valamint a csíksomlyói Mária-kegyhelyre is elmegy. Az elnöki hivatal rövid közleménye szerint a látogatás további részleteit a későbbiekben ismertetik.

Ferenc pápát 2017-ben hívták meg a román hatóságok és a romániai római katolikus egyház. A látogatásra beleegyezését adta az ortodox egyház vezetősége is, hiszen Románia lakosságának nagy többsége görögkeleti vallású, a pápa csak az ortodox egyház beleegyezésével érkezhet Romániába.

Ferenc pápa a második katolikus egyházfő, aki ellátogat Romániába. Elsőként II. János Pál pápa járt Romániában 1999-ben, akkor ő csak Bukarestet kereste fel, ami csalódást okozott az erdélyi, zömében magyar anyanyelvű hívek körében.

A romániai római katolikus püspökkari konferencia pénteki közleménye szerint az apostoli látogatás a Menjünk együtt! mottó alatt zajlik. A püspökök örömmel és hálával fogadták a látogatás hírét. Reményüket fejezték ki, hogy sikerül megtalálni az akaratot, hogy folytatódjon a másság tiszteletén alapuló, keresztény egyházak közötti párbeszéd - olvasható a közleményben. Közölték, a részletes programot a Vatikán fogja közzé tenni.

Csíksomlyói útinapló - Galéria


"Úttalan utakon útfelújítás úton útfélen - röviden így lehetne összefoglalni a Csíksomlyóra vezető utunk első napját, amelybe két megállót, Gyulafehérvárt és Segesvárt illesztettünk be." - írta kollégánk, aki tavaly részletes utinaplót írt a zarándoklatról, Szegedtől, Csíksomlyóig. A teljes sorozatot ezen a linken érik el.
 

2015-ben pedig ezt írtuk: "Erdély, változni szívembe sosem fog, mert olyat nyújtott, melyet álmodni sem voltam képes - helyszíni riport a Csíksomlyó expresszen töltött erdélyi napokról."  Beszámoló az útról >>

Csíksomlyói búcsú, Ezeréves határ, Madéfalva, Csíkmadaras - Galéria

Ferenc pápa június 1-jén tart Csíksomlyón szabadtéri szentmisét

Június 1-jén, szombaton tart szabadtéri szentmisét a csíksomlyói hegynyeregben Ferenc pápa - közölte az MTI-vel Oláh Zoltán kanonok, a Gyulafehérvári Főegyházmegye pápalátogatás ügyében illetékes sajtóreferense.

Elmondta: a pápalátogatást a pünkösdi zarándoklat mintájára készítik elő, így a mise szabadtéren lesz a csíksomlyói hegynyeregben, ahol a pünkösdi búcsú szentmiséjét is szokták tartani.

Rámutatott: mivel a pünkösdi búcsú az idén egy héttel későbbre, június 8-ára esik, magánbeszélgetésekben felmerült a két esemény összevonásának lehetősége. Leszögezte: erről azonban még nem született döntés, amelynek meghozatalában Jakubinyi György érsek és a csíksomlyói ferencesek illetékesek.

Fotógalériák

A csíksomlyói búcsú 2014-ben
Erdély 2015 - Csíksomlyói zarándoklat - Fotó: MTI


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ENSZ-jelentéstevő: egész Észak-Korea egyetlen nagy börtön

ENSZ-jelentéstevő: egész Észak-Korea egyetlen nagy börtön
Az emberi jogok helyzete Észak-Koreában továbbra is szörnyű, annak ellenére, hogy az ország vezetői… Tovább olvasom