Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Csütörtökön találkoznak a szlovák parlamentbe jutott pártok

Csütörtökön kerülhet sor az előrehozott parlamenti választásokon a szlovák törvényhozásba bejutott politikai pártok vezetőinek első közös találkozójára - közölte a SITA hírügynökség hétfőn.
A választásokon fölényes győzelmet aratott Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) még a hétfői nap folyamán elküldi a meghívókat a találkozóra a többi a parlamentbe jutáshoz elegendő szavazatot szerzett párt központjaiba - tájékoztatott a Smer sajtóosztályának munkatársa, Lubica Koncalová.

A Robert Fico pártja meghívására létrejövő kerekasztal találkozóra a tervek szerint Pozsonyban, a parlament régi a Megye téren (Zupné námestie) lévő épületében kerülhet sor, délelőtt 10 órai kezdettel.

A 2012-es előrehozott parlamenti választásokon leadott szavazatok alapján 6 párt jutott a parlamentbe. A választásokat Robert Fico pártja, a Smer nyerte, 83 képviselői mandátumot, tehát többséget szerezve a 150 fős szlovák parlamentben.

A Smer jelezte, mind az öt, a leadott szavazatok, a törvényhozásba való bejutáshoz szükséges 5 százalékánál többet szerzett párt vezetőjét meghívta a kerekasztal találkozóra.

A meghívottak között tehát ott lesz Ján Fígel a 16 képviselői mandátumot szerzett jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), elnöke, Igor Matovic a szintén 16 mandátumot szerző, Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom vezetője, valamint Bugár Béla a Most-Híd szlovák-magyar párt (13 mandátum) elnöke, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS) (11 mandátum) élén álló Richard Sulík és Mikulás Dzurinda is, akinek pártja a Szlovák Kereszténydemokrata Unió - Demokrata Párt-nak (SDKÚ-DS), 11 parlamenti mandátumot szerzett.

Robert Fico a választások előtt többször is jelezte, hogy ha a Smer győz a választásokon, keresni fogja a módját, hogy koalícióban kormányozzon. Egy esetleges Smer vezette kormánykoalíciónak, bármelyik párttal is jöjjön létre, alkotmányos többsége (90 szavazat) lenne a 150 fős szlovák parlamentben. A parlamenti választások hivatalos végeredményeinek kihirdetését követően azonban a bejutott pártok vezetői több televíziós fórumban is jelezték, hogy találkoznak ugyan Robert Ficoval de nem lépnek vele koalícióra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Építőmunkások haltak meg egy isztambuli tűzvészben

Legkevesebb tizenegy, de valószínűleg tizennégy építőmunkás halt meg vasárnap este Isztambulban egy… Tovább olvasom