Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Csütörtökre halasztották az országos sztrájkot a szakszervezetek

Csehország - Az eredetileg tervezett hétfő helyett csütörtökön tartják meg az országos közlekedési sztrájkot a csehországi szakszervezetek - jelentette a közszolgálati cseh televízió.
A hétfőre tervezett tiltakozó akciót a prágai városi bíróság szombaton törvényellenesnek minősítette, mert a sztrájkot nem jelentették be három munkanappal megtartása előtt.

A szakszervezetek pénteken bejelentett döntése szerint hétfőn hajnali három és délután 16 óra között országszerte leálltak volna a vonatok, távolsági buszok és a városi tömegközlekedés. A főbb országos közutakon több helyen torlaszokat terveztek emelni a tiltakozók.

A tiltakozás oka a kormány megszorító politikája, aminek a keretében egyebek között 10 százalékkal csökkentik a közszférában dolgozók bérét, emelik a nyugdíjkorhatárt, csökkentik az állami nyugdíjakat.

Jaroslav Pejsa, a vasutas szakszervezetek elnöke vasárnap közölte, hogy a csütörtöki akció már 24 órás lesz, s várhatóan nagyobb mértékű lesz, mint a hétfőre tervezett tiltakozás.

"Már tárgyaltunk néhány más szakszervezettel, és a közvéleményt is felszólítjuk, hogy támogassák tiltakozó akciónkat" - jelentette ki Lubos Pomajbík, a közlekedési szakszervezetek elnöke a köztelevízió vasárnapi vitaműsorában. "Prágában hétfőn két helyen blokkoltuk volna a közlekedést. Csütörtökön sokkal több helyen lesz blokád" - tette hozzá Bohumír Dufek, egy másik szakszervezeti vezető.

"A kormánynak továbbra is az álláspontja, hogy a közlekedés akadályozása törvényellenes. A rendőrség ügyelni fog a törvényesség betartására" - tolmácsolta a kormány nézetét Miroslav Kalousek pénzügyminiszter.

"Ha az akció nem lesz összhangban a törvénnyel, lépéseket foganatosítunk. Ez kötelességünk, nem focimeccsről van szó, s a polgárokat meg kell védenünk" - szögezte le Kalousek.

Jan Kubice belügyminiszter a Prima kereskedelmi televízióban azt mondta: a rendőrség biztosítani kívánja a főbb útvonalak átjárhatóságát, de a tiltakozók ellen nem fog beavatkozni. "Politikai megrendelést semmiképpen sem fogunk teljesíteni" - jelentette ki a miniszter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fajjádot javasolja miniszterelnöknek a Fatah mozgalom

Palesztina - Szalám Fajjádot javasolja az átmeneti palesztin kormány élére a Fatah mozgalom -… Tovább olvasom