Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Dél-Szudán lett az ENSZ 193. tagállama

Az ENSZ Közgyűlése csütörtökön közfelkiáltással a világszervezet 193. tagállamává fogadta Dél-Szudánt.
Afrika legfiatalabb állama szombaton nyerte el függetlenségét, miután a januárban tartott helyi népszavazás eredménye alapján kivált Szudánból. "Dél-Szudánt ezennel az Egyesült Nemzetek tagjává nyilvánítom" - jelentette be a Közgyűlés elnöke, Joseph Deiss a csütörtöki szavazás után.

"Isten hozta Dél-Szudánt! Isten hozta a nemzetek közösségében! (...) Ma, ebben a történelmi pillanatban, éljenek mindazok, akik elszenvedték a hosszú polgárháborút, mindazok, akik közben elvesztették szeretteiket, mindazok, akik elhagyták otthonukat, és elmenekültek falujukból, mindazok, akik megőrizték a reményt" - kezdte az aktus alkalmából mondott beszédét Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára.

"Igen, a küszöbönálló feladatok hatalmasak, de az országban rejlő lehetőségek is azok - tette hozzá az ENSZ-főtitkár. - Mi vállaljuk, hogy segíteni fogunk Dél-Szudánnak jövője építésében."

Kartúm és Juba viszonyával kapcsolatban Ban Ki Mun hangsúlyozta, hogy a két ország jóléte egymástól függ. "Dél és Észak sorsa közös; a jövőbe partnerként kell tekinteniük, nem pedig ellenségként" - szögezte le a főtitkár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszabadult a Pakisztánban elrabolt egyik Mol-alkalmazott

Pakisztán - A Mol egyik mérnökét és annak sofőrjét feltehetőleg iszlám szélsőségesek ejtették túszul… Tovább olvasom