Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Diplomáciai viszály Németország és Izrael között

Diplomáciai viszály tört ki Németország és Izrael között, mivel az izraeli kormány vasárnap nem engedélyezte a német fejlesztésügyi miniszter számára a Gázai övezetbe tervezett látogatását.
Az érintett német miniszter, Dirk Niebel súlyos külpolitikai hibának nevezte az izraeli döntést, és elítélte azt Guido Westerwelle külügyminiszter is. Westerwelle nyilatkozatban hangsúlyozta: a német kormány sürgeti a Gázai övezet Izrael általi blokádjának haladéktalan és teljes megszüntetését.

Pártállástól függetlenül élesen bírálták az izraeli döntést a német parlamenti pártok képviselői. Andreas Schockenhoff, a konzervatív CDU külpolitikai felelőse úgy vélekedett, hogy az ilyen jellegű lépésekkel Izrael saját érdekeinek árt. Hasonlóan foglalt állást a többi kormány-, illetve ellenzéki párt képviselője is, egyaránt arra szólítva fel Izraelt, hogy a külföldi vendégek, illetve politikusok számára tegye lehetővé a Gázai övezetbe történő akadálytalan bejutást.

A német fejlesztésügyi miniszter szombaton kezdett látogatást a térségben, és a Gázai övezetbe vasárnap utazott volna. Az izraeli blokád alatt tartott régióban a palesztin menekültek megsegítését koordináló ENSZ-képviselőkkel tervezett megbeszélést, de ez az izraeli tilalom miatt elmaradt. A ZDF német közszolgálati televíziónak nyilatkozva Niebel megdöbbenésének adott hangot a történtek miatt. A miniszter emlékeztetett arra, hogy az Izrael - a Gázai övezetbe tartó nemzetközi segélyflottilla elleni támadás kiváltotta nemzetközi tiltakozások nyomán - a szárazföldi zárlat enyhítését ígérte. Úgy vélte, hogy a történtek ellentétben állnak az izraeli ígéretekkel.

A segélyflottilla elleni, több halálos áldozatot követelő izraeli kommandós akciót Angela Merkel kancellárral az élen a német kormány is elítélte. Noha Németország a múltból fakadóan is Izrael létezésének, illetve biztonságának védelmét saját alapvető kötelezettségének tekinti, és a közel-keleti országgal szoros szövetségesi kapcsolatokat alakított ki, mindez nem jelenti valamennyi izraeli külpolitikai lépés feltétel nélküli német támogatását.

Német források szerint Izrael "meglepetéssel" reagált a mostani német bírálatokra. A külügyminisztérium szóvivője a többi között hangoztatta: az izraeli kormány már jó ideje az európai országok tudomására hozta, hogy a Gázai övezetbe magas rangú politikusok beutazását sem engedélyezi.

Értesülések szerint a jövő hét közepén az osztrák kancellár, Werner Faymann akarja felkeresni Izraelt és a megszállt palesztin területeket.

Olvasóink írták

 • 4. CID 2010. június 21. 17:49
  „Halottról, jót, vagy semmit, szerintem. ( bár igaz lenne )”
 • 3. dodó 2010. június 21. 10:59
  „Zsidóról jót, vagy semmit!”
 • 2. szilléri 2010. június 21. 08:30
  „Amig Gázába nem engedik be a segélyszálitmányokat fel kell függeszteni a holo kárpótlást !

  Nazsgem !”
 • 1. 751510 2010. június 21. 07:50
  „Fogynak a barátok...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasalásban állított fel rekordot egy német férfi

Egy 28 német férfi 58 órán és 40 másodpercen át vasalt megszakítás nélkül és ezzel új rekordot… Tovább olvasom