Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Dolgozni kell a 200 ezres álomsegélyért

Alig két hete érvényes – legalábbis három tartományban a kilenc közül – a társadalom legszegényebbjeit védő rendelkezés, a tartósan munkanélküli osztrákok 744 eurós havi segélye, máris van ötlet a „finomításra".
A Néppárt bécsi szervezetének elnökasszonya s egyben polgármesterjelöltje, Christine Marek közmunka elvégzését írná elő a támogatásban részesülőknek. Az ötlet nagy vitát vált ki.

A javaslat úgy szól, hogy utcaseprésre, közterületek kertjeinek gondozására, fűnyírásra köteleznék mindazokat, akik több mint hat hónapja kapják a havi 744 eurót (mintegy 200 ezer forintot). Hat hónapért másfél év közmunka lenne az előírás – persze ha a javaslatból törvény lesz. Egyelőre azonban meglehetősen nagy a felhördülés, még a Néppárt berkeiben sem talál teljes egyetértésre az ötlet.

A leghatározottabban Erhard Busek, egykori pártelnök és ex-alkancellár fogalmazott. Nem kell jobboldaliságban felülmúlni a szabadságpártiakat – mondta, pedig ő már régebben kivonult a napi politikából, nemzetközi téren tevékenykedik, s viszonylag ritkán szól hozzá aktuális belpolitikai kérdésekhez.

Más néppárti politikusoknak tetszik a javaslat. Ismét mások – elsősorban a bécsi nagy rivális, a szociáldemokrata párt köreiben-, azt gyanítják, hogy Marek asszonyt az október 10-i bécsi tartományi választások ihlették meg. Bár Michael Häupl Bécs szocdem polgármestere – Marek riválisa és minden bizonnyal a befutó a posztra – ilyen értelmű átfogó rendelkezést elutasít, egyes esetek egyenkénti megvitatását nem zárja ki. A szövetségi kormány viszont kifejezetten a helyi választási kampány részének tekinti az ötletet, legalábbis a szociáldemokrata Faymann kancellár ezt érezteti, amikor legfeljebb október 11-én – azaz a bécsi választás után egy nappal – tudna időt szakítani a javaslat megvitatására. Ha egyáltalán.

Olvasóink írták

 • 4. Tömeg 2010. szeptember 19. 13:35
  „Rabszolgatartás, Kényszermunka.
  Nincs ki teljesen a négy kerekük.

  A hatékonyságát ennek a fajta utcasöprésnek már Hofi is dalba foglalta
  annak idején.:)”
 • 3. KolompárRómeó 2010. szeptember 18. 22:20
  „Még jó, hogy ott van: Bécs. Így tudja az olvasó, hogy nem Albánia, vagy Burundi a téma.

  keiner, nálad a pont. 744 EUR-ból 3-500 EUR a lakás, a fodrász is 10-20 (sima hajvágás), orvos, biztosítás, stb. Csak a bótban olcsóbb minden, mint nálunk.
  Álom annak, akinek fingja nincs, hogy mi van kint, de ezt a médijá isibe´ nem taníccsák.”
 • 2. dodó 2010. szeptember 18. 20:46
  „Kis csáládival és gyermeknevelési támogatással nálunk ennél lényegesen többet lehet szakítani.”
 • 1. keiner 2010. szeptember 18. 18:16
  „Nem akarom a hegylakókat védeni, de "álomsegély"? Abbol a lakbért is fiszetni kell, rezsi stb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél órát vártak a kereszteződésnél

Rekordmennyiségű, 140 forgalmi dugót számoltak össze a közlekedési hatóságok péntek este Pekingben… Tovább olvasom