Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Dubaji gyilkosság: forrósodik a hangulat Nagy-Britanniában

Nagy-Britannia - A dubaji gyilkosság brit szálának, vagyis a hamis brit útlevelek használatának mélyreható kivizsgálását ígérte szerdán Gordon Brown miniszterelnök, akit a parlamenti ellenzék is felszólított erre. Az izraeli nagykövetet bekérették a külügyminisztériumba.
Dubaj rendőrfőkapitányának tájékoztatása szerint tizenegy európai - brit, ír, francia és német - útlevéllel utazó személy vett részt Mahmúd Abder-Raúf al-Mabhúhnak, a Hamász radikális palesztin mozgalom egyik vezetőjének dubaji meggyilkolásában.

"Azonnal kivizsgáljuk... Ki kell deríteni, hogy pontosan mi történt, hogyan történt és miért - jelentette ki a kormányfő a BBC rádióban, de hozzátette: "össze kell gyűjteni a bizonyítékokat, mielőtt nyilatkozatok hangzanak el". Az esti órákban a külügyminisztérium bejelentette, hogy csütörtökre megbeszélést kértek az izraeli nagykövettel az útlevelekről.

A brit ellenzéki liberális demokrata párt egyik képviselője kijelentette, hogy ha kiderül, hogy tényleg Izrael áll az ügy mögött, az súlyosan megrendíti a két ország közötti bizalmat. "Ha emiatt a brit útlevelek jogos használói veszélybe kerültek, az szégyen-gyalázat" - mondta Menzies Campbell. A külügyi bizottság vezetője, a munkáspárti Mike Gapes óvatosabban fogalmazott. "A gyilkosság vagy Izrael műve, vagy valaki el akarta érni, hogy annak tűnjék" - mondta.

A lapokban és a BBC-ben sorra cáfolták érintettségüket azok a britek, akiknek útleveleivel a dubaji hatóságok szerint a tettesek beutaztak az emírségbe - jelentette Kertész Róbert, az MTI tudósítója.

Az egyik megnevezett, a 42 éves Paul Keely - aki Angliában született, de 15 éve egy észak-izraeli kibucban él - a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilapnak azt mondta: két éve el sem hagyta Izraelt, Dubajban pedig egyáltalán nem járt. Keely közölte: amikor először hallotta nevét az üggyel kapcsolatban, azonnal megnézte, hogy nem lopták-e el az útlevelét, de az okmány a helyén volt.

Egy másik megnevezett brit, a Jeruzsálem közelében élő 31 éves Melvyn Adam Mildiner elmondta: a nevével közzétett kép nem őt ábrázolja, útlevelében nem ez a fotó van, és dubaji pecsét sincs az okmányban, mivel soha nem járt az emírségben.

A szerdai The Daily Telegraph kommentárja szerint ha Izrael elismerné felelősségét a merényletért, az veszélybe sodorhatná az izraeli titkosszolgálat, a Moszad és Nagy-Britannia "egyébként is ingatag" megállapodását hírszerzési információk megosztásáról. A lap felidézi, hogy az együttműködés a múltban sem volt problémamentes: Margaret Thatcher volt konzervatív brit kormányfő 1987-ben leállította a Moszad nagy-britanniai tevékenységét, miután a szervezet Londonból indított műveletet az izraeli atomtitkokat kiszivárogtató Mordeháj Vanunu elrablására.

Ausztriában is nyomoznak a Hamász-vezető feltételezett gyilkosai után - jelentette szerdán egy osztrák magazin egy meg nem nevezett belügyminisztériumi forrásra hivatkozva. A gyanú szerint a tettesek olyan mobiltelefonokon beszéltek egymással, amelyeknek a körzetszáma egy osztrák szolgáltatóéval egyezik meg - írta internetes kiadásában a "profil" című hetilap Pálfy M. Katalin bécsi MTI-tudósító jelentése szerint.

Az izraeli külügyminiszter szerint nincs ok azt feltételezni, hogy az izraeli elhárítás áll a dubaji gyilkosság mögött. "Nem tudom, miért kell tényként elkönyvelni, hogy Izrael vagy a Moszad használta a hamis útleveleket és brit állampolgárok személyazonosságát" - mondta a katonai rádiónak Avigdor Liberman.

A politikus ugyanakkor nem volt hajlandó sem cáfolni, sem megerősíteni Izrael érintettségét az ügyben. "Izrael soha nem erősít meg, és nem is cáfol" ilyen híreket - mondta, hozzátéve, hogy most sincs ok ennek a politikának a megváltoztatására. A külügyminiszter azt is kijelentette, hogy nem kell esetleges diplomáciai válságtól tartani Nagy-Britanniával vagy más országokkal.

A Hamász több ezer fegyverese kiáltott bosszúért szerdán a Gázai övezetben. A dzsabalíjai menekülttáborban tartott megemlékezés résztvevői azt ígérték, hogy megbosszulják al-Mabhúb halálát. A Hamász-aktivisták egyértelműen Izraelt tették felelőssé a gyilkosságért. "Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy megbosszuljuk ezt, a Moszad által végrehajtott gyáva gyilkosságot" - jelentette ki a Hamász katonai szárnyának szóvivője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét meggyaláztak egy mecsetet

Franciaország - Rasszista feliratokat és horogkereszteket festettek a délkelet-franciaországi… Tovább olvasom